Tartu ettevõte toodab komponenti, mida on vaja koroonatesti tegemiseks

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
qPCR platvorm, kus saab reaktsiooni läbi viia.
qPCR platvorm, kus saab reaktsiooni läbi viia. Foto: Solis BioDyne

Tartu biotehnoloogiaettevõte Solis BioDyne arendab ja toodab oma tehases põhikemikaali, mille abil saab testida viirushaiguseid, sealhulgas ka näiteks COVID-19, HIV-AIDS, C-hepatiit ja mitmed teised laialt levinud ning ohtlikud haigused.

Ettevõtte toode 1-step RT-qPCR kit on üks põhikomponent RNA-viiruste, nagu COVID-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 viiruse testimiskomplektist. Neid tooteid kasutatakse nii era- kui ka riiklikes testimislaborites Eestis ja mujal maailmas. Viirushaiguse diagnoosimiseks on lisaks vaja testitava haiguse spetsiifilisi komponente, mida Tartu ettevõte ei tooda. Samuti ei saa Solis BioDyne'i laboris viirusnakkust ka testida.

Solis BioDyne'i tuubid testideks.
Solis BioDyne'i tuubid testideks. Foto: Solis BioDyne

«Praegu on meil väga kiire aeg, kuna saadame oma tooteid, tootenäidiseid ja nendega seonduvat informatsiooni mitmetesse testimislaboritesse üle maailma,» ütles ettevõtte tegevdirektor Kadri Artma. «Solis BioDyne'i põhifookus on suunatud sellele, et meie tootmismahud kataksid ära eelisjärjekorras Eesti vajadused, kuid samas varustame jõudsalt ka teisi COVID-19 testsüsteemide loomise ja testimisega tegelevaid ettevõtteid ja laboreid nii Euroopas kui mujal maailmas.»   

Erinevate viiruste tuvastamisega seotud toodete tootmise ja müügiga on ettevõte tegelenud üle 25 aasta. Artma sõnul on ettevõte pidevas kontaktis testimislaboritega, pakkudes oskusteavet ning varustades neid vajalike toodetega. Samal ajal toimub ettevõttes ka pidev tootearendus nii seoses COVID-19 kui ka teiste viirusnakkustega.

Solis BioDyne on Tartu teaduspargis asuv biotehnoloogiaettevõte, mis tegeleb molekulaarbioloogiliste reagentide tootmise, müügi ja arendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles