Piirissaare saarevaht: kõik on terved, kaubavedu toimib

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Piirissaar helikopterilt. Arhiivifoto.
Piirissaar helikopterilt. Arhiivifoto. Foto: Eero Vabamaegi

Tartu vald peatas teisipäeval laevaliikluse Piirissaare ja mandri vahel, et vältida koroonaviiruse levikut. Kaubavedu käib nüüd hõljukiga kord nädalas.

Praegu elab Piirissaarel ligi 30 inimest, kellest suurem osa kuulub koroonaviiruse mõttes riskirühma ehk tegu on vanemaealiste inimestega.

Saarevaht Toomas Lindjärv sõnas, et õnneks on kõik inimesed saarel praegu terved. «Olen nad kõik riburada läbi käinud ja uurinud tervise kohta, meil on ka kokkulepe, et kui keegi peaks haigeks jääma, siis nad annavad sellest mulle teada,» sõnas Lindjärv.

Kaubavedu käib kolmapäeviti. Siis toob hõljuk kauba koos kauplejaga Laaksaarelt Piirissaarele. Ka pood on väikesaarel avatud vaid kolmapäeviti. «Pood on tõesti ainus selline ohtlik koht, aga meil on poe ees desovahend ning külastajad peavad käed nii sisenedes kui väljudes desinfitseerima,» selgitas saarevaht.

Kui juhtub, et keegi peaks Piirissaarel haigestuma, saab saarevaht lasta inimese kiiresti mandrile transportida. Tartu vald on saarele lasknud vedada ka ravimeid ja vitamiine. «Olen siin vanemaealisi varustanud D-vitamiiniga,» märkis Lindjärv.

Piirissaare vahet sõitvad hõljukid seisavad praegu mandril Laaksaare sadamas. «Mõni elanik käib mandril oma paadiga, aga olen neile mandri vahet käijatele öelnud, et kui mandrilt tulete, siis palun püsige kodus ja hoidke teistest inimestest mõnda aega eemale,» lisas Lindjärv.

Ka saarevaht ise püüab mandril käimist vältida. «Mul on mitme kuu toiduvaru olemas, pole tarvidust saarelt lahkuda. Kui kellelgi on midagi tarvis, võib minu käest küsima tulla,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles