Maksusoodustust on Tartus küsinud 650 omanikku

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eilseks oli Tartu linnavalitsus registreerinud 650 koduomaniku maamaksuvabastuse avalduse, mille rahuldamine jätaks linnaeelarvesse laekumata umbes 12 000 eurot.

Koduomanike maksuvabastuse tõttu võib maamaksu laekumine Tartus tänavu väheneda kuni 111 000 euro võrra, näitavad linnavalitsuse arvutused.

Volikogu otsusega vabastatakse tänavu pooles ulatuses maamaksust kodualune elamumaa suurusega kuni 3000 ruutmeetrit.

Netis või paberil

Vabastuse saamiseks tuleb linnavalitsusele esitada avaldus 20. jaanuariks või postitada see hiljemalt 20. jaanuaril.

Avalduse saab täita riigiportaalis, aga blanketi saab ka Tartu kodulehelt või linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnast. Osakonna peaspetsialist Riho Sulp ütles, et seni on 70 protsenti avaldusi esitatud elektrooniliselt.

Sulbi sõnul tuleks enne avalduse kirjutamist vaadata, kui suur on maamaks. Kui see on alla viie euro, maksuteatist niikuinii ei koostata.

Üldjuhul käib see suurte kortermajade elanike kohta, kellel maamaks on väike. Ülejäänutel tasuks esitada avaldus.

Sulp juhtis aga tähelepanu sellele, et koduomanikud, kes on pensionärina või represseerituna andnud maamaksuvabastuse avalduse, ei pea uut avaldust kirjutama. «Vaatame, kumba pidi on inimesel soodsam, kas pensionärile ette nähtud 25,6 eurot soodustust või pool maksustamismäärast,» rääkis Sulp. «Kui maks jääb alla 50 euro aastas, on soodsam vabastust küsida pensionäri või represseerituna, ja kui üle 50 euro, siis koduomanikuna.»

Pensioni saajate ja represseeritute avaldusi oli eilseks registreeritud 230.

Hilinejatele aasta hiljem

Pärast 20. jaanuari maamaksusoodustuse avalduse esitanu saab soodustust alates järgmisest aastast.

Taotleja vabastatakse maamaksust juhul, kui tema elukoht asub rahvastikuregistri andmete järgi sellel maatükil, mis on tema omanduses, ning tingimusel, et taotleja ei saa maa kasutusõiguse alusel rendi- või üüritulu.

Eesti rahvastikuregistris registreeritud elukohaandmeid saab vajaduse korral muuta Tartu linnavalitsuse registriteenistuses Küüni 5 või riigiportaalis eesti.ee rahvastikuregistri e-teenuse kaudu.

Tartlaste maamaksuvabastus

• Pooles ulatuses on maamaksust vabastatud kodualune maa kuni 3000 ruutmeetrit.

• Vabastuse saamiseks tuleb Tartu linnavalitsusele esitada avaldus 20. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles