Päevatoimetaja:
Richard Särk

Iluteenindajatel puudub ühine seisukoht, kas jätkata tööd või mitte

Copy
Tartus Raekoja platsil asuv meestejuuksur on eriolukorra tõttu suletud.
Tartus Raekoja platsil asuv meestejuuksur on eriolukorra tõttu suletud. Foto: Margus Ansu

Valitsuse igapäevane sõnum on, et eriolukorras tuleb praegu vältida kontakti teiste inimestega, aga kõigil elualadel pole veel saadud selgeid juhiseid. Näiteks juuksuritele, küünetehnikutele, kosmeetikutele ja teistele iluteenindajatele, kes on oma kliendiga otsekontaktis, sellised piirangud praegu ei kehti.

Ka Facebooki grupis «Iluteenused Tartus ja selle ümbruses» on laupäevast käinud tuline arutelu, kas iluteenindajad peaksid jätkama töötamist või ei. 11 000 liikmega grupis on kujunenud kaks leeri: ühes on need, kes on veendunud, et kõigi iluteenuste pakkumine tuleks kohe lõpetada, ning teises need, kes ei näe asja nii mustvalgelt.

Palju küsimusi

Kümme aastat hambaravi assistendina töötanud Eliza­beth Arand, kes on kuus aastat kosmeetikuna tegutsenud ning täiendab end praegu Tallinna tervishoiukõrgkoolis, võttis selles grupis aktiivselt sõna.

«See olukord ei ole naljaasi, aga kõik teenusepakkujad ei saa asjast absoluutselt aru,» tõdes Elizabeth Arand. «Selle asemel meelitatakse isegi viimase hetke sooduskampaaniatega kliente enda juurde. Me kõik vajame raha, aga mind ärritab see vastutustundetus.»

Ta on veendunud, et kõik teenusepakkujad ei ole kursis kvaliteetsete töövahendite ja desinfitseerimise nõuetega. «Keegi kirjutas seal, et kui klient aevastab näkku, aga kümne sekundiga midagi ei juhtu, on ju kõik korras. Ometi ei avaldu sümptomid ühtemoodi, uudistes on see ju pidevalt jutuks,» lisas Arand, kes ei pea praegu iluteenuste pakkumist võimalikuks, ning tema sõnul olid kliendid temaga ühel nõul.

Kõik ei karda

Facebooki lehel «Iluteenindaja ja kosmeetik Inga» teenust pakkuv tartlanna Inga Liiber on eelnimetatud Facebooki grupis oma postitustega samuti kaasa rääkinud. Liiber on iluravi rahvusvahelises erakoolis läbinud kosmeetiku intensiivkoolituse ega plaani oma teenuseid peatada. Iga salong peaks tema hinnangul ise otsuse tegema.

«Ei ole normaalne sundida teisi oma teenuseid peatama,» põhjendas Inga Liiber, kelle sõnul ei pea inimene teenust kasutama, kui kardab, aga tuleb mõista, et iluteenindajate sissetulek sõltub nende tööst.

«Mina isiklikult arvan, et olukord pole nii hull, nagu meedias on üles puhutud. Koroonaviirus on kestnud juba aastaid ja alles nüüd on tehtud sellest draama,» rääkis Liiber. «Kõik asutused ei peaks oma uksi sulgema.»

Peamine võrdlus, mida kommuunis arutatakse, on ilusalongi ja kaupluste külastatavuse väga erinev maht. «See on ju absurdne, et inimesed poodi ei karda minna. Iluteenindaja ei tee kliendile näohooldust, kui tal on kasvõi nohu. Ja see põhimõte kehtib kogu aasta vältel,» selgitas Liiber, kes jätkab Tartus erinevate teenuste pakkumist.

Terviseamet kinnitas, et iluteenuste pakkumine pole praegu keelatud ning otsus sõltub igast ettevõtjast.

Kuidas saavad hakkama iluteenindajad, kes uksed sulgevad? Praegu mängivad rolli kokkulepped. «Ma ei räägi seda kõike halvaga, elan samamoodi üürikorteris ja tegutsen kosmeetikuna üksi. Näiteks mina sain omanikuga kokkuleppele, et ta teeb ruumi osas soodustuse või ei küsi renti. Praegu tulebki läbirääkimisi pidada,» selgitas Arand.

Ühtset sõnumit valitsuselt ootavad kõik iluvaldkonnas tegutsejad. Kui selle ala teenusepakkujad jätkavad oma tegevust, siis ei oska keegi öelda, kas või mil määral see nakkuse levikut suurendab. «Kui nakkus levib, on tagajärjed pärast palju kurvemad,» manitses Arand. «Nõrgemate sümptomitega inimesed lähevad eakamatele külla, ei tahaks ometi, et keegi neist kaotaks oma elu.»

Spordiklubid on leidnud võimaluse kolida internetti, iluvaldkonnas ei saa sama teha. Küll aga tasub oma klientidega ühendust hoida. «Kui geelküüs ära murdub, saab klient helistada ja küsida tehnikult nõu,» selgitas Arand.

Usaldus maksab

Pärast pikka postituste jada Facebooki grupis tundis ta, et vaidlusel pole mõtet. Vastutus ei lasu üksi teenindajatel, vaid ka klientidel. «See on 50 : 50 vastutus. Tore, kui oled terve või testi teinud, aga praegu ei saa ennast kiiresti testima minna. Ilmaasjata eriolukorda välja ei kuulutatud ning kui meelelahutusasutused on kinni, peaks see korraldus ka iluvaldkonda laienema,» ütles Arand.

Tartlanna Kairi Jerlov on üks neist, kes teisipäeva hommikul geelküünte hoolduses käis. Ta valis varahommikuse aja, kui kedagi teist salongis polnud. «Minu tehnik kasutab alati, juba enne seda kriisi, maski ja kindaid. Ta räägib mulle alati desinfitseerimisest ja oma ettevaatusabinõudest,» rääkis Jerlov. «Usaldan teda ka nüüd, sest tal on ligi 15 aastat kogemusi ja teadmisi.»

Kui ta teisipäeval salongi sisenes, olid ukse juures valmis pandud maskid, puhastusvahendid ja kindad. «Olen ikka lootnud, et saan jätkata. Kindlasti pole normaalne praegu linna peal kuulutada, et otsime uusi kliente, aga kui on püsikunded ja usaldus olemas, ei näe ma probleemi,» kinnitas Jerlov.

Ometi teeb ka tema tehnik nädala lõpuni püsiklientide broneeritud tööd ära ja võtab siis pausi.

Laura Paluoja, kes pakub Tartus juuksuriteenust oma firma alt, otsustas sel nädalal uksed sulgeda. «Kui eriolukorra uudis tuli, hakkasin ise aegu tühistama ning õnneks olid ka kliendid väga ettevaatlikud. Minu arvates peaksid kõik iluteenuste pakkujad töö lõpetama,» ütles Laura Paluoja.

See olukord ei ole naljaasi, aga kõik teenusepakkujad ei saa asjast absoluutselt aru, tõdes kosmeetik Elizabeth Arand.

Ta ei imesta, et Facebooki grupis on tööd jätkavad iluteenindajad saanud pahameele osaliseks. «Igal pool suletakse meelelahutusasutusi, seega ilusalongid võiksid ka nende hulka kuuluda. Riik võiks seda reguleerida, muid asutusi on ju reguleeritud,» märkis Paluoja. «Kõigil on praegu raske. Eks see ole natuke loll olukord, sest klientideta sissetulekut ei tule. Nüüd peabki reservide peal hakkama saama.»

Tartlanna Liine Johannes, kes pidevalt iluteenuseid kasutab, ütles, et iluteenindajad on üks osa suurest pildist. «Oma tegevusega ei pane iluteenindaja ohtu mitte ainult klienti, vaid ka paljusid teisi inimesi, kes nii tema kui ka kliendiga hiljem kokku puutuvad. See ei aita kaasa viiruse leviku tõkestamisele, mida riik teha proovib,» kinnitas Johannes.

Seni kuni valitsus pole iluteenuste kasutamist piiranud, saab iga klient teha ise valiku iluprotseduuri kasuks või kahjuks. «Kriisiajal ei ole iluteenused kindlasti minu prioriteet. Ajal, kus inimestevahelisi kontakte üritatakse miinimumi viia, ei näe keegi niikuinii minu uut soengut,» ütles Johannes.

Tema ei kavatse minna linna peale uut juuksurit otsima ning usub, et praegu tulevad iluteenindajate teadmised eriti selgelt esile. «Ohutust tagavaid teadmisi eeldan teenusepakkujalt tegelikult igal ajal, mitte vaid kriisiolukorras,» selgitas Johannes. «Praegu on lisameetmete tarvitusele võtmine kindlasti põhjendatud.»

Kõik vastutavad

Tartu ühe meeste juuksurisalongi juhataja, kes oma klientide huvides soovis jääda anonüümseks, jagas Tartu Postimehega isiklikku muret, kuidas inimesed ei pea karantiinist kinni. Sellepärast otsustas see salong uksed sulgeda.

«Ühel meie juuksuril oli parasjagu klient, kes protseduuri käigus äkki teatas, et tööandja jättis ta karantiini, sest ta oli tulnud äsja välisriigist,» rääkis juhataja. Kui juuksur oli küsinud, millal klient reisilt tuli, selgus, et vaid päev varem ja lennukiga. «Juuksur oli lõikust juba lõpetamas, aga kui me oleks enne teadnud, poleks teda üldse vastu võtnud,» sõnas juhataja.

Terviseamet kinnitas, et iluteenuste pakkumine pole keelatud ning otsus sõltub igast ettevõtjast. «Loomulikult tuleb nõustuda väitega, et lähikontakti nõudvad teenused ja tegevus kujutavad nakkushaiguste leviku puhul ohtu,» kinnitas terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar.

Ta lisas, et praegu tuleb kõigil mõista, et haigena tööle või teiste inimestega vahetult suhtlema minna ei ole mõistlik. Nendest soovitustest tuleb lähtuda nii klientidel kui ka teenusepakkujatel.

Meeste juuksur on eriolukorra tõttu suletud.
Meeste juuksur on eriolukorra tõttu suletud. Foto: Margus Ansu
Tagasi üles