Teatris valitseb vaikus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vanemuise suure maja istmeread.
Vanemuise suure maja istmeread. Foto: Margus Ansu

Valitsuse kehtestatud eriolukorra kohaselt jäävad Vanemuises, aga ka Tartu Uues Teatris 1. maini kõik etendused ja teatris toimuma pidanud muud üritused ära. Uus Teater on tervenisti, kassa ja kohvik sealhulgas, suletud eriolukorra lõpuni. Vanemuise teatri kõik majad on esialgu suletud 29. märtsini.

Kas see tähendab ka seda, et näitlejatel, tantsijatel ja muusikutel ei ole võimalik teha proove ja harjutada? «Igaüks teeb seda oma kodus nii palju kui saab,» ütles Vanemuise juht Kristiina Alliksaar.

Majanduslik mõju on eriolukorral kindlasti. Kui palju selline omaette tegutsemine mõjub kunstilisele küljele?

«Ma ei oska öelda,» ütles Alliksaar. «Mitte keegi meist ei ole sellist olukorda mitte kunagi läbi elanud. Saame tagantjärele hinnata, mis probleemid on tekkinud. Esialgu on teatrimajad suletud kaks nädalat, siis vaatame edasi, kuidas peame tegutsema. Kui saame hakata andma 2. maist etendusi, siis üleöö need ei sünni, me peame nagunii varem proovideks kogunema.»

Vanemuise balletijuht Mare Tommingas ütles, et nii nagu kõik inimesed, peavad ka tantsijad ennast ise vormis hoidma.

«Ma nägin linnas, kuidas mõned mu tantsijad teevad sörkjooksu, ja kellel on jalgratas, sõidab sellega. Kui maja oli viimast päeva lahti, võtsid nad trennivahendeid kaasa. Kellel kodus on ruumi, saab ka toas treeningut teha,» ütles Tommingas. «Ega siis elu seisma ei jää.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles