Lähte koroonasümptomitega elanike seisund pole hullemaks läinud, inimesed on hakanud endal ise grippi diagnoosima

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Lähte ühisgümnaasiumiga seotud inimesel diagnoositi laupäeval koroona, sarnaste sümptomitega 16 Lähte elanikul pole teste tehtud.
Lähte ühisgümnaasiumiga seotud inimesel diagnoositi laupäeval koroona, sarnaste sümptomitega 16 Lähte elanikul pole teste tehtud. Foto: Margus Ansu

Tartu Postimees kirjutas eile, et Tartu vallas asuva Lähte ühisgümnaasiumiga lähedalt seotud inimestest üks andis läinud nädalavahetusel positiivse koroonaproovi ning sarnaseid sümptomeid oli veel vähemalt 16 inimesel, kellest kümmekond on lapsed. Kiirabi haiguskahtlusega inimesi ei testinud, kuid praegu pole teada, et kellegi seisund oleks muutunud raskemaks või oleks rohkematel inimestel haigussümptomeid.

Ühtegi teist ametlikku koroonadiagnoosi Lähte kandis seni registreeritud pole. Kiirabi keeldus koroonaproovide võtmisest ülejäänud haigetelt, põhjendades seda sellega, et ükski haigestunutest ei kuulu riskirühma ega ole ka raskelt haige.

Täna hommikul ütles Lähte ühisgümnaasiumi direktor Üllar Loks, et talle ei ole antud teada, et rohkem inimesi oleks haigestunud, küll aga tunnevad järjest rohkemad koroonasümptomitega inimesed ennast paremini. «Mitmed on öelnud, et vahest oli neil hoopis mingit sorti gripp, mis hakkab nüüd üle minema, aga kuna teste teha ei saa, siis keegi ei teagi täpselt,» ütles Loks. «Eks inimesed oma peaga diagnoosivad.»

Tartu kiirabi juhatuse esimees Ago Kõrgvee sõnul elavad potentsiaalselt nakatunud lapsed ja noored viirushaiguse kergelt üle ning seepärast pole vahet, kas nad on haigestunud koroonasse või mõnda muusse sarnaste sümptomitega viirushaigusesse. «Kodus peavad nad püsima nagunii,» lisas Kõrgvee.

Loks on suhelnud ka koroonadiagnoosi saanud Lähte kooliga seotud inimesega. «Mulle ütles ta, et ta on topeltpositiivne. Koroonatest oli positiivne, aga väga hea on ka tema enesetunne,» edastas direktor.

Lähte kooli e-õppekeskkonnas Stuudium käib arutelu selle üle, kas kooliperele anti koroona kooli jõudmisest piisavalt ruttu teada.​ Direktor on seisukohal, et ükski inimene ei ole oma haiguses süüdi, kui ta seda vältida ei tea, ning et kool ei saanud teada, et möödunud nädalal kooliruumides koroonasse nakatunud inimene viibis, kui proov võeti alles laupäeval.

Eile ütles terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp, et nendel pole Lähte haiguspuhangu kohta infot. Samas tõdes ta, et ametil polegi enam täpset jooksvat ülevaadet selle kohta, millistes piirkondades nakatunuid lisandub. «Kuulujutte on igasuguseid, aga me ei saa kõike tõe pähe võtta,» sõnas Kingsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles