Eriolukorras sportlased treenivad rohkem värskes õhus

Lenel Karu
Copy
Kui vaid mõni nädal tagasi mängis Tartu JK Tammeka esindusmeeskond Sepa staadionil Premiumi liigas, siis nüüd tuleb neil väljakust mõneks ajaks eemale jääda.
Kui vaid mõni nädal tagasi mängis Tartu JK Tammeka esindusmeeskond Sepa staadionil Premiumi liigas, siis nüüd tuleb neil väljakust mõneks ajaks eemale jääda. Foto: Kristjan Teedema

Eriolukorras, kus sportlastel puudub võimalus oma koduklubides treenida ning meeskonnaga koos harjutada, tuleb igas valdkonnas otsida teisi võimalusi. Võistlustest tuntakse küll puudust, kuid püsib lootus, et maiks võiks kõik normaliseeruda.

Bigbank Tartu võrkpallimeeskonnal on põhihooaeg lõppenud ning kapten Kert Toobal ütles, et uues olukorras sõltub kõik iseenda loovusest, mida keegi oma treeningutel kasutab. 

Uued väärtused

«See on nii ärev olukord tervele riigile ning oluline on, et keegi mingeid lollusi ei teeks. Tähtis ongi kodus püsida ja kui olukord on rahunenud, saab täies mahus treenida,» sõnas Kert Toobal.

Praegu pole selged ka Eesti võrkpallikoondise plaanid ning harjumatu on olukord kõigile. «See on kõigile tavapäratu, aga sellisel hetkel saad aru, et on palju tähtsamaid asju. Praegu on oluline teatud asju vältida ning me saame seda teha. Tähtis on see, et me ise ja meie ümber oleks rohkem terveid inimesi,» rõhutas Toobal.

Tema sõnul on kiires maailmas vaja väikseid pause, mis aitavad mõelda elus tähtsatele asjadele, võimaldavad veeta rohkem aega perega ning rääkida sellest, millest muidu ei räägita. «Ma soovitan võtta aja maha ning asjad selginevad ise. See ongi aeg iseendale,» lisas ta.

Sportlased, kes tahavad ennast vormis hoida, saavad seda teha sotsiaalmeedia kaudu ja veebitreeningutel. «Võtke internet lahti, seal on suurel hulgal harjutusi koduste vahenditega. Tänapäeval pole raske, sest infot on igal pool ning ega värskes õhus liikumine ka midagi halba ei tee,» rääkis Toobal.

Bigbank Tartu võrkpallur Märt Tammearu on mõni päev treeningutest vaba olnud ning käinud kettagolfi mängimas, jooksmas või jalgrattaga sõitmas. Siiani tundub olukord nagu unenägu. «Olen üllatunud, sest kõik käis nii kähku ning ei oleks elu sees osanud selliseid muudatusi oodata,» rääkis Märt Tammearu. Ta keskendub nüüd e-õppes koolile ning plaanib teha treeninguid üksi või koos vennaga.

Võtke internet lahti, seal on suurel hulgal harjutusi koduste vahenditega, julgustas Bigbank Tartu kapten Kert Toobal.

Meeskonna ühise surve ja treeneri eestvedamise puudumine paneb proovile iga sportlase enesedistsipliini lähinädalatel või -kuudel. «Ega kui istud kuu aega kodus, siis suvel tuleb ju niikuinii paus. Ja koondiselaagritesse ei saa niisama kohale minna, kui pole vormi hoidnud,» selgitas Tammearu. Ta tunnistas, et võhma- või jõutrenn ei asenda siiski võrkpalli mängimist või pallitreeninguid.

Kiired juhised

JK Tammeka meeskonna kapteni Tauno Tekko sõnul reageeris klubi kiiresti ning peatreener hoidis mängijaid muudatustega kursis. Meeskond küll koos trenni ei tee, aga individuaalsed kavad on kõigile jagatud. «Jooksus peame kandma endaga kaasas telefoni äppi, mis mõõdab distantsi, kiirusi ja muud säärast, ning siis edastame andmed treeneritele,» kirjeldas Tekko uut treenimist.

Tema sõnul on elukorraldus isegi lihtsam, kui treeninguks puuduvad konkreetsed kellaajad ning sportlased saavad neid ise sobivale ajale sättida.

«Motivatsiooni langust küll pole, aga on tõsi, et halb tunne on sees, kui oleme terve talve trenni teinud ja saanud kõigest kaks mängu mängida ning nüüd on jälle paus,» lisas Tekko. «Aga pole hullu, võtame võimalikust maksimumi ning pingutame, et maiks heas vormis olla.»

Praegu treenivad mängijad pallita, kuid lähiajal pidi klubi jagama varustust, et konkreetsed jalgpalliharjutused individuaalsetesse kavadesse lisada.

Tekko usub, et Eesti valmisolek koroonaviirusega toimetulekuks on olemas ning ennetavad sammud on tehtud. «Inimesi on piisavalt informeeritud ning reaalajas saavad inimesed hetkeolukorrast info kätte. Parem karta kui kahetseda. Tuleks jälgida etteantud soovitusi, kuid liigseks paanikaks pole ka inimestel põhjust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles