Ministeeriumile on välismaal lõksu jäämisest teada andnud 164 inimest

Tartu Postimees
Copy
Piirangud Euroopas 16. märtsi seisuga.
Piirangud Euroopas 16. märtsi seisuga. Foto: Välisministeerium

Praegu teadaolevalt on piiride sulgemise ja transpordiühenduste katkemise tõttu välisministeerumile hätta sattumisest teada andnud 164 Eesti inimest. Enim on neid Hispaanias – 47. Ukrainast on ühendust võtnud 34, Taist 13, Poolast 11 ja Venemaalt 10 inimest. 

Seoses koroonaviiruse kiire leviku tõkestamisega on paljud riigid seadnud piiranguid riikidesse sisenemisel, samuti kehtestavad piiranguid lennuoperaatorid.

Välisminister Urmas Reinsalu paneb inimestele südamele, et reisimine muutub väga keeruliseks ja olud halvenevad reaalajas. «Palume arvestada seda, et kindlasti ei tohi praegu pidada Eestist välisreiside plaane,» rõhutas ta.

«Kui asukohariik on sulgenud oma piirid või ei toimi rahvusvaheline transport, võtke palun ühendust välisministeeriumi või Eesti saatkonnaga,» rõhutas Reinsalu. «Eesti riik teeb endast kõik oleneva, et tagada Eesti inimeste turvalisus ja töötame tekkivate hädaolukordadele lahenduste leidmisega,» lisas ta.

Teatage endast e-posti teel aadressil konsul@mfa.ee (lisage oma isikuandmed ja probleemi kirjeldus).

Eesti kodanikud, kes reisivad välismaal ja soovivad naasta Eestisse, peavad arvestama järgmiste piirangutega:

·         Transiit läbi Läti ja Leedu on Eesti kodanikele lubatud kuni 19. märtsi südaööni. Pärast seda on mõlemas riigis rahvusvaheline reisijatransport peatatud, palume naasta soovijatel leida alternatiiv praamiliikluse näol.

·         Transiit läbi Poola pole hetkel võimalik. Plaanis on võimaldada läbisõit Poolast eskorditavas sõidukite kolonnis. See on võimalik neile, kes endast täna hommikul enne kella 8 märku andsid. Välisministeerium jagab edasised juhised kõigile registreerunutele individuaalselt. Kolonni registreerus 73 Eesti kodanikku – 22 väikebussi ja 11 autot. Poola ametivõimudele on andmed edastatud. Edasised korraldused on selgumisel.  

·         Saksamaa sulges oma piirid Austria, Šveitsi, Prantsusmaa, Luksemburgi ja Taaniga täna hommikul kell 8. Piir on avatud kaubavedudele ja teisel pool piiri töötavatele sakslastele ja Saksamaal töötavatele Austria, Šveitsi, Prantsusmaa ja Taani töötajatele. Koroonaviiruse sümptomitega isikutel pole lubatud ei riiki sisenemine ega väljumine. NB! Eestisse naasmiseks on hetkel võimalik kasutada Kiel-Klaipeda praami ning 19. märtsi südaööni transiiti läbi Leedu ja Läti. Värskeimat infot teab Eesti saatkond.

·        Taani sulges välismaalastele piirid 14. märtsil, kuid Eesti kodanikud võivad koju jõudmiseks läbida Taani lennujaamu ning maismaapiiri Taanist väljumiseks Rootsi - praamiühendus Helsingør-Helsingborg ja Øresundi sild. Kuna Stockholm-Tallinn praamiliin ei tööta, saab praegu veel kasutada praamiühendust Stockholm-Helsinki ja sealt Tallinna.

·      Aeroflot on teatanud, et katkestab 19. märtsist 30. aprillini lennud Moskva ja Tallinna vahel. Samuti on Finnair on teatanud muu hulgas Tallinna-suunaliste lendude lõpetamisest alates 17.märtsist. Tühistatud on täna kell 23.50 ja edasised väljuma pidanud lennud. Hetkel laevaliikluse sõidugraafikutesse muudatusi pole tehtud. Oma reisiotsuste tegemisel arvestage nende tähtajaliste piirangutega.

·         Reisimisel arvestada, et alates 16. märtsist kell 8 pääsevad Norrasse ainult Norra kodanikud, Norras elavad Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna (EL/EMP) kodanikud ja nende perekonnaliikmed, Norras töötavad EL/EMP kodanikud ja elamisloaga välismaalased. Eesti kodanikud Norrasse ei pääse.

·         Tänasest suletakse turistidele Portugali-Hispaania maismaapiir, riigisisesed liikumispiirangud kehtestatakse alates järgmiseks 15 päevaks. 

·         Eestisse naasnud inimesed peavad viibima 14 päeva karantiinis, et takistada viiruse levikut.

·         Piirid on veel suletud järgmistes riikides - Albaania, Küpros, Taani, Ungari (teatud riikidest saabujaile), Bosnia ja Hertsegoviina (teatud riikidest), Türgi (teatud riikidest saabujatele), Portugal, Montenegro, Serbia, Jordaania, Liibanon (teatud riikidest), Iisrael, Põhja-Makedoonia (teatud riikidest), Serbia (teatud riikidest), Ukraina, Tšehhi, Venemaa (teatud riikidest), Vietnam, USA (Euroopast, Ühendkuningriigist ja Iirimaalt saabunud reisijatele), Moldova, Austria (teatud riikidega ühendus katkestatud), Kreeka (teatud riikidega), Saksamaa, Kasahstan.

·         Piirikontrolle või tervisekontrolle kehtestavad Austria, Araabia Ühendemiraadid, Horvaatia, Sloveenia, Tšehhi, Türgi, Šveits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles