Kliinikum piirab haiglasse sissepääsu

Tartu Postimees
Copy
Alates tänasest saab kliinikumi päevase ravi asjus või arstiaega tühistama tulla vaid N. Lunini tänava poolt. Erakorralise meditsiiniosakonda sisenemine käib läbi EMO ees asuva triaažikabineti.
Alates tänasest saab kliinikumi päevase ravi asjus või arstiaega tühistama tulla vaid N. Lunini tänava poolt. Erakorralise meditsiiniosakonda sisenemine käib läbi EMO ees asuva triaažikabineti. Foto: Kristjan Teedema

Tänasest, 16. märtsist on Tartu ülikooli kliinikumi sisenemiseks kasutusel üks, N. Lunini tänava poolne, sissepääs. Meetme eesmärk on piirata inimeste liikumist riskitsoonis ning vältida kõrvaliste isikute sattumine haiglaruumidesse.

Kliinikumi juhatuse esimehe Priit Eelmäe sõnul on tehtavad muudatused haiglatöös küll suured, ent hädavajalikud, et kaitsta patsiente, nende lähedasi ja ka haiglatöötajaid. «Palun patsientidel säilitada rahulik meel, töötame teie küsimused ja ettepanekud läbi ning täiendame infot kliinikumi kodulehel. Kliinikumi kriisijuhtimismeeskond on alates reedest teinud suurepärast ja professionaalset tööd», sõnas juhatuse esimees.

Kui eile andis kliinikum etada, et sünnituse juurde tugiisik lubatakse, siis täna see enam ei kehti. Kliinikum ühtlustas sünnitusabi käsitlust sarnaselt teiste Eesti haiglatega. Sünnitaja enda, teiste patsientide ning tervishoiutöötajate kaitsmise eesmärgil ei ole lubatud sünnituse juurde tugiisik.

Lunini tänava kaudu

Esmaspäevast, 16. märtsist saavad patsiendid siseneda N. Lunini tänava poolsest parempoolsest uksest, kuhu on sisse seatud ka kontrollpunkt, mille läbivad kõik majja sisenevad patsiendid. Seal patsienti küsitletakse ning mõõdetakse tema kehatemperatuur. «Kui tekib kahtlus Covid-19 viirusele, suunatakse patsient õueala kaudu EMO ette mobiilsesse triaažikabinetti. Lastekliinikusse saab siseneda peasissekäigu ja kiirabi sissekäigu kaudu. Covid-19 viiruskahtlusega patsiendi triaaž tehakse lastekliinikus,» selgitas muudatusi juhatuse liige Marek Seer.

Priit Eelmäe tuletas meelde, et kliinikum alustas ka patsientide teavitamist märtsikuu eriarsti vastuvõttude ning plaanilise ravitöö edasilükkumisest. «Hetkel tühistatakse märtsikuu plaanilised ravitöö tegevused, kuni ei ole tehtud uut otsust. Kliinikumi arstid, õed ja teised töötajad võtavad patisentidega ühendust, kuid kliinikum palub selles eriolukorras ka patsientide abi. Palume patsientidel kasutada ka teisi vastuvõttude tühistamise võimalusi,» ütles Eelmäe.

Alternatiivsed võimalused tühistamiseks on kliinikumi patsiendiportaalis, kliinikumi kodulehel, riiklikus digiregistratuuris või telefonitsi, numbritel 731 9099 ja 731 9100. Telefonitsi ühendust võttes peab arvestama pika ooteajaga.

«Juhul, kui mingil põhjusel patsiendiga ühendust ei võeta, palume mitte tulla haiglasse vastuvõtuaega tühistama. Hetkel uusi vastuvõtuaegasid ei broneerita, ent kõikide patsientide andmed säilivad kliinikumi andmebaasis ning patsientidega võetakse ühendust eriolukorra möödudes,» lisas Eelmäe.

Sünnituse juurde ei lubata

Kliinikumi juhatuse esimees selgitas, et lastekliinikus ravil olevate patsientidega saab kaasa tulla üks lapsevanem, ent nii patsientide kui ka haiglatöötajate kaitse nimel ei ole kaasas oleval isikul lubatud käia majast väljas. Kindlasti peab kaasas olev lapsevanem olema terve.

On äärmiselt oluline, et jätkuks ka verekeskuse töö, sest verevarude olemasolu on elulise tähtsusega. Seetõttu jätkub doonorite vastuvõtt, kel kliinikum palun siseneda siseneda B-korpuse kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles