Ukraina ja Poola piiril lõksus olnud tartlased pääsesid tagasi Ukrainasse (2)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Ukraina piiripunkt. Foto on illustratiivne.
Ukraina piiripunkt. Foto on illustratiivne. Foto: Aliona Nikolaievych/ZUMAPRESS.com

Koroonaviiruse levikust tingitud piirangute tõttu on üle Euroopa praegu paljud eestlased sattunud keerulisse olukorda, sest neil pole võimalik ületada plaanitud viisil riigipiire või nende lennud on tühistatud. Teiste seas ei pääsenud pühapäeva õhtul kodumaa poole liikuma kolm tartlast, sest nad jäid Ukraina ja Poola piirile lõksu. Nüüdseks on diplomaatide töö tulemusena pääsenud tagasi Ukrainasse ja kavandavad kojusõitu teist teed mööda.

«Ukraina poolelt öeldi meile, et asi on hapu, poisid,» rääkis Tartu Postimehele Eesti kodanik Mario (perekonnanimi toimetusele teada), kes on üks kolmest lõksu jäänust. Nimelt liikusid nad eile Lvivi linnast Poola piirile. Poola neid vastu ei võtnud, ent ka Ukraina ei lubanud enam tagasi pöörata. Nii pidid nad teadmatuses ootama eile õhtust saati.

Tartu Postimehega esmaspäeva ennelõunal rääkides katkestas eestlane vahepeal telefonikõne sõnadega «piiritädi tuleb». Hetk hiljem tagasi helistades nentis ta, et midagi ei muutunud. «Oleme eikellegimaal lõksus,» sõnas ta. Alles veidi enne kella 16 selgus, et välisministeeriumi töötajate töö tulemusena õnnestus meestel tagasi pöörduda Ukrainasse.

Nüüd liiguvad nad ilmselt Kiievisse Eesti saatkonda ja taotlevad Valgevene lühiviisa, et Valgevene ja Leedu kaudu Eestisse jõuda. Kui kaua see kõik võiks aega nõuda, pole selge.

Välisministeeriumi meedianõunik Fred Püss ütles, et kõikidel hätta sattunutel tasuks üritada pääseda Eestisse kas Valgevene ja Leedu või Venemaa kaudu. «Leedust pääsevad transiitreisijad Eesti poole läbi ja Venemaalt on võimalik pääseda otse Eestisse,» lisas Püss.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles