Raamat mäletamise võimalikkusest tõi linnakirjanikule luule aastapreemia

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Carolina Pihelgas kõneles linnakirjanikuna 24. veebruaril tähetorni juures Eesti lipu austamise tseremoonial.
 
Carolina Pihelgas kõneles linnakirjanikuna 24. veebruaril tähetorni juures Eesti lipu austamise tseremoonial.  Foto: Kristjan Teedema

Tartu linnakirjanik Carolina Pihelgas sai proosaluulekogu «Valgus kivi sees» eest Eesti kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali luulepreemia. Tavakohaselt antakse kirjanduspreemiad kätte emakeelepäeval Tallinnas kirjanike majas, kuid koroonaviiruse ohu tõttu tehti laureaadid teatavaks kaks päeva varem. Pidulik kätteandmine lükkus määramata ajaks edasi. Samale viirusele mõeldes on intervjuu Carolina Pihelgaga tehtud telefoni ja e-posti vahendusel.

Teile luulepreemia määranud žürii hinnangul on «Valgus kivi sees» süvenenud ja ku- jundlik raamat, luule sõna parimas mõttes, mis valgustab sügavalt inimese siseilma, kuid on ikkagi ligipääsetav; raamat on tundlik ilma sentimentaalsuseta, aus ilma hinge pahupidi pööramata. Kuidas te ise sõnastaksite selle luulekogu sisu sama lühidalt?

See luulekogu on poeetiline uurimus lapsepõlvest ja isiklikest ajalugudest, mäletamise võimalikkusest ja võimatusest, mälu raskusest ja keerdkäikudest. Vaikusest põlvkondade vahel, mis tahab kaitsta, aga haavab sedavõrd sügavamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles