Sünnitajad ja vähihaiged saavad kliinikumist endiselt abi (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Laupäeval sõidutati vähiliidu diagnoosikabinet TÜ kliinikumi erakorralise meditsiiniosakonna ette ning nüüd töötab see triaažikabinetina, mille peavad läbima nii erakorralise meditsiini osakonda pöördujad kui ka haiglasse tulevad sünnitajad.
 
Laupäeval sõidutati vähiliidu diagnoosikabinet TÜ kliinikumi erakorralise meditsiiniosakonna ette ning nüüd töötab see triaažikabinetina, mille peavad läbima nii erakorralise meditsiini osakonda pöördujad kui ka haiglasse tulevad sünnitajad.  Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikum korraldab koroonaviiruse levikust tingitud eriolukorras töö ümber. Suurhaigla kriisijuhtimismeeskond otsustas päevase ravi 31. märtsini peatada. Meeskonna juht professor Joel Starkopf selgitab, mida muudatused kaasa toovad.

Joel Starkopf, palun selgitage täpsemalt, mida ümberkorraldused tähendavad.

Avame kaks uut nakkushaiguste osakonda ja ühe intensiivravi osakonna. Töökorraldus planeeritakse ümber nii, et oleks valmidus erakorralise töö suurenemiseks ja viirushaigete patsientide raviks.

Palume mõista, et iga lisakontakt suurendab meie töötajatele riski viirushaigusesse nakatumiseks, mistõttu pole haiglasse lubatud kõrvalisi isikuid. Praeguses epidemioloogilises eriolukorras on väga oluline tagada haiglatöötajaressurss.

Kas erakorralise meditsiini osakonda võib ikka pöörduda? Näiteks trauma korral.

Laupäevast on erakorralise meditsiini osakonna ette seatud mobiilne triaažikabinet, et ennetada viiruse kontrollimatut levikut haiglaruumidesse. Mobiilse triaaži (haigete jaotamine kategooriatesse abivajamiskiiruse alusel vastavalt patsiendi seisundile – toim) peavad läbima kõik ise erakorralise meditsiini osakonda pöördujad. Seal võetakse patsiendi anamnees (esialgne seisundi kirjeldus – toim) ning selgitatakse edasise ravi vajalikkus. Mobiilses kabinetis töötavad erakorralise meditsiini osakonna töötajad, kes kasutavad kaitseriietust võimaliku Covid-19 viiruse leviku ennetamiseks.

EMOsse tuleb pöörduda patsientidel, kel on tekkinud elu ohustav äge terviseprobleem või trauma.

Muudatus ei puuduta erakorralist ravitööd ega sünnitusabiteenust. Eluliselt olulised ambulatoorselt osutatavad raviteenused peavad jätkuma.

Mis saab plaanilistest vastuvõttudest?

Neil, kellel on 31. märtsini broneeritud arstiaeg, palume endal võimaluse korral tühistada oma vastuvõtuaeg ja broneerida uus aeg kliinikumi veebilehel. See aitab säästa haiglatöötajate väärtuslikku aega ravitöö ümberkorraldamisel. Muudel juhtudel võtavad haiglatöötajad inimestega ise ühendust või lisavad juhised kliinikumi kodulehele. Kui võimalik, pakutakse patsientidele telefoni- või skaibikonsultatsiooni võimalust.

Kui ambulatoorne vastuvõtt on vältimatu, võidakse paluda vastuvõtul kanda kaitsemaski. Mask tuleb näole panna nii, et see kataks nina, suu ja lõua.

Mis saab neist, kelle plaaniline ravi on vältimatu?

Muudatus ei puuduta erakorralist ravitööd, vähiravi, dialüüsravi ega sünnitusabiteenust. Plaaniline ravitöö jätkub ainult patsientidel, kelle tervislik seisund seda edasi lükata ei võimalda. Otsuse selles osas teeb raviarst.

Kõik praegu haiglaravil olevad patsiendid saavad ravi nii, nagu ette nähtud, ning kirjutatakse haiglast välja siis, kui nende seisund võimaldab.

Covid-19 kahtlusega patsiendid peavad oma nakatumisest või nakatanuga kokkupuutest teavitama haiglapersonali enne haiglasse saabumist. Covid-19 kahtlusega patsientidele tagatakse vajalik haiglaravi, kuid teiste patsientide ja töötajate kaitseks tehakse seda isoleeritult: töötajad varustavad end enne vajaliku kaitseriietusega ning patsient eraldatakse isolatsioonipalatisse.

Kuidas peavad käituma need, kes tulevad haiglasse sünnitama?

Sünnitusabiteenust ei katkestata. Sünnitaja siseneb erakorralise meditsiini osakonna kaudu, läbides mobiilse triaaži. Sünnituse juurde tugiisikuid ei lubata.

(Eile laekunud info kohaselt lubati sünnituse juurde tugisikuid, kuid tänasel kriisijuhtimismeeskonna koosolekul võttis meeskond vastu otsuse sünnituse juurde tugiisikuid mitte lubada-toim.)

Perearstide soovitused eriolukorraks

  • Jälgi ja järgi terviseameti kodulehel antavaid juhiseid!
  • Välismaised soovitused ei pruugi olla Eestis sobivad.
  • Hügieen: kätepesu! Hoia haigetest aupaklikkusse kaugusse!
  • Kui haigestud, jää koju!
  • Ravi end nii, nagu sa ravid igal muul juhul, kui oled viirushaigusesse haigestunud.
  • Haigestumise korral võta telefonitsi ühendust oma perearstikeskusega või helista 1220.
  • Perearstikeskusse mine kohale vaid siis, kui oled perearstikeskusest selleks juhised saanud.
  • Kutsu kiirabi järgmistel juhtudel: valu rinnus, õhupuudus, hingamisraskused, teadvuse häired, segasusseisund, äärmine jõuetus.
  • Tea, et koronaviirusest tingitud haigus on ohtlikum eakatele inimestele, krooniliste haiguste põdejatele, samuti vähihaigetele ja immuunsüsteemi pärssivat ravi saavatele inimestele.
Allikas: Eesti perearstide liit
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles