Vene turistide arv lööb rekordeid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvast autoga Tartusse sõitnud Dimitri Karmanov reisis juba eile õhtupoolikul koos naise Olga ning tütre Nataša ja poja Vovaga edasi Tallinna. Kahenädalane puhkusereis viib neid veel Helsingisse ja Lapimaale.
Moskvast autoga Tartusse sõitnud Dimitri Karmanov reisis juba eile õhtupoolikul koos naise Olga ning tütre Nataša ja poja Vovaga edasi Tallinna. Kahenädalane puhkusereis viib neid veel Helsingisse ja Lapimaale. Foto: Sille Annuk

«Neid on jällegi rohkem kui eelmisel aastal,» kinnitas Dorpati hotelli turundusjuht Reet Kalamees, kui oli kokku löönud hotellis peatuvate vene turistide hulga ning võrrelnud andmeid aasta varasematega.

«Sel aastal peatub meil aastavahetuse kahe nädala jooksul 343 vene rahvusest külalist, mis on 17 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal,» ütles Kalamees ning lisas, et eelkõige on need Tartusse oma bussiga saabuvad rühmareisijad.  

Märgatavalt on Kalamehe sõnul aastavahetuse nädalail kasvanud Lätist tulnud vene rahvusest turistide arv, mis on koguni 80 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal.

Vene turistide arvu suurenemist aastavahetuse paiku kinnitas ka Londoni ja Pallase hotelli juhataja Verni Loodmaa, kuid rõhutas, et see hulk ei ole kaugeltki võrreldav sellega, mida võivad kogeda Tallinna hotellipidajad.

«Peab ütlema ka seda, et kuigi broneeringute arv oli väga suur, toimus aasta viimastel nädalatel palju annulleerimisi. Paljud ei saanud viisat ja mõnele vabanes tuba Tallinnas,» rääkis Loodmaa, kelle sõnul on venelased hõivanud tema hotellides praegu umbes 20 protsenti tubadest.

Ahhaa ja ülikool

Peterburist liinibussiga Tartusse saabunud Vladimir Širijajev rääkis raeplatsil Tartu Postimehele, et käis kaks aastat tagasi Tallinnas ning otsustas seekord Tartu kasuks. «Tundus huvitav linn,» lausus Širijajev, kes peatub koos naise ja pojaga Hansahotellis ning jääb siia reedeni.  

«Tahame kindlasti käia Toomemäel, botaanikaaias ja vaadata ülikooli. Või jalutada lihtsalt vanalinnas, juua hõõgveini ja süüa röstitud pähkleid. Me armastame Baltikumi väga ja meile meeldib ka siin. Kui ainult ilm parem oleks,» rääkis Maria Širijajeva ning lubas Tartust kaasa osta Vana Tallinna likööri ning mõne maitsva vorstikese.

Eile perega Küüni tänaval jalutanud Dimitri Karmanov aga sõitis siia autoga Moskvast. «Ainult üheksasada kilomeetrit,» vastas Karmanov naerdes küsimusele, kas Tartu autoga reisimiseks liiga kaugel ei asu. «Oleme läbisõidul. Juba täna (eile – toim) läheme Tallinna, sealt edasi Helsingisse ning siis Lapimaale jõuluvana juurde.»

Miks Tartu? «Ikkagi iidne linn. Tulime vaatama ülikooli, vanu maju ja arhitektuuri. Praegu läheme raeplatsile, siis mänguasjamuuseumi ja pärast Ahhaa keskusesse,» rääkis Tartu hotellis peatuv Karma­nov.

«Siiani meeldib väga. Eile käisime restoranis, mida kutsutakse Püssirohutünniks,» viitas Karmanov Püssirohukeldrile ning lubas enne linnast lahkumist ka sisseoste teha. «Ema juba nägi siin allahindlussilte,» hüüdis poeg Vova.

Kultuursed inimesed

Kaksteist aastat põhitöö kõrvalt giidiametit pidanud Olga Einasto ütles, et vene turiste jätkub linna järgmise nädalani. «Praegu teen ikka mitu ekskursiooni päevas,» lausus Einasto ning leidis venelaste kohta vaid kiidusõnu. «Nad on väga sügava kultuurihuviga. Tahavad teada, milline on vene kultuuri jälg ja kes venelastest siin õppinud on.»

Einasto lisas, et kõige üllatavam küsimus on olnud raeplatsi jõulupuu kohta.

«Pea igast rühmast uurivad inimesed, kas see on päris või tehtud mitmest kokku. Peterburis võetakse üks suur metallist raam, millele kinnitatakse mitme puu oksad. Nad on täiesti vaimustuses, et selline puu võib looduses kasvada,» rääkis Einasto.

Vene turistid Tartus

• Jaanuar 2010 – 710

• Jaanuar 2011 – 1287

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles