N-portaali tegijad näitavad noortele neid endid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova gümnaasiumi õpilane Kristiin Kalda on tiimi üks värskeimaid reportereid-toimetajaid. Portaali üks vedajaist, Alar Nilov ise eelistab kaamera taga olla ja pildilt välja jääda.
Karlova gümnaasiumi õpilane Kristiin Kalda on tiimi üks värskeimaid reportereid-toimetajaid. Portaali üks vedajaist, Alar Nilov ise eelistab kaamera taga olla ja pildilt välja jääda. Foto: Sille Annuk

Umbkaudu aasta tagasi said kaks Tartu noormeest raha, et hakata täide viima oma visiooni muuta noored nähtavaks. Nüüdseks on nende loodud videoportaal aktiivselt käima läinud ja tiim paisunud 9-liikmeliseks.

Kutsehariduskeskuses õppiva Alar Nilovi ja Härma gümnasisti Justin Heina N-portaali mõte oli üsna lihtne: teha videoid noortelt noortele. Noormehed ise kohtusid SINA (Suured Ideed Noorte Algatusel) kaudu, Nilov televisiooni- ning Hein IT-huvilisena.

Umbes nii on ka praegu ülesanded ära jagatud. N-portaali eest ka just Tartu aasta noore tiitli saanud Nilov on mitteametlik peatoimetaja, kes teisi juhib, juhendab, organiseerib ja oma kujutlusi ellu viib, Hein hoolitseb portaali toimimise eest.

N-portaali eesmärk on ühest küljest noortele meelelahutust pakkuda, teisalt aga just tavalisi noori nähtavaks ja kuuldavaks muuta.

«Tavaliselt kui noored meediasse pääsevad, siis on nad purjuspäi kiirust ületanud või midagi muud kriminaalset teinud,» arvas Nilov, et uudiskünnise ületavad peamiselt just negatiivsed uudised noorte tegemistest, tublid ja edukad jäävad aga tagaplaanile.

Portaalis on praeguseks avaldatud 68 lugu. Algusaegadel, kui tegijaid oli veel vähe, ilmus iga nädal üks või kaks videot, praegu on aga eesmärk laadida üles vähemalt 2-3, tegusamatel nädalatel neli videot.

Koos tegijateringi laienemisega on kasvanud ka võimalused: portaalil on Tallinnas oma fotograaf, kes postitab fotoreportaaže ning kes käis ka näiteks Iirimaal Eesti-Iiri jalgpallimängu pildistamas.

Julgust kokku võttes on intervjuud võetud ka noorte iidolitelt – kokku on saadud nii kodumaiste staaride Ott Leplandi ja Tanel Padariga kui ka siin kontserti andmas käinud Dub FX-ga.

Meelelahutuse kõrval üritab Nilov eakaaslasi pisut harida. Näiteks teisipäeval tegi ta videoloo Vabadussõjas võidelnute mälestuspäevast, mis noormehe meelepahaks ei ole küll kuigi palju vaatajaid kogunud.

Aasta tagasi noorte omaalgatuste fondist saadud rahasummast peaaegu piisas, et maksta serveri ja domeeni eest, oma taskust tuli siiski pisut juurde panna.

Praegu on kulud küll üsna väiksed võrreldes sellega, mis need tegelikult võiksid olla, sest nii ruumid kui tehnika on Anne noortekeskuse multimeedialabori poolt. Kuid maksta tuleb ikkagi kaamerakassettide ja domeeninime eest.

Natuke on lootust saada raha oma tehnika jaoks, sest pooleli on programmile «Euroopa noored» projekti kirjutamine.

Multimeedialabori eest vastutav noorsootöötaja Elge Aas ütles, et portaali tegevad noored on äärmiselt motiveeritud. «Nad teavad, mida nad tahavad, ja lihtsalt lähevad selle suunas,» rääkis Aas ja tõi näiteks, et kui vaja on intervjuud linnapeaga, siis see ka hangitakse.

Lisaks N-portaalile kasutavad tehnikat  peamiselt kaks korda nädalas koos käivad fotoringi noored ning vahel ka NoorteTV tegijad. Aas rääkis, et huvilisi on küll veel, kuid hetkel on labori seadmepark lihtsalt nii vananenud, et paljudel noortel on juba kodus paremad võimalused.

Seetõttu ongi alustatud labori tehnika uuendamist, et sellest oleks kasu ka näiteks video- või animeringi noortel.

Nilov rääkis, et nad on praeguseks saavutatuga väga rahul. «Ma arvan, et me oleme noori nähtavamaks muutnud ja ka Facebooki kaudu oleme neilt saanud väga head tagasisidet,» ütles ta.

Tema sõnul ei saa küll veel öelda, et nad oleksid oma niši leidnud, kuid see ei ole kindlasti enam kaugel.

N-portaal

• Noorte omatehtud meelelahutusportaal, kuhu postitatakse nii videoid kui fotoreportaaže.

• Aadressil www.nportaal.ee, kuid videod on olemas ka Youtube’is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles