PUUST JA PUNASEKS ⟩ Näomaski vajab nakkusohtlik inimene, kui ta hoolib teistest (3)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Õppejõud ja õde Marit Kiljako rõhutab, et maskikandmisest on kasu siis, kui olulised reeglid meeles hoida. Esimene asi: enne maski karbist väljavõtmist ja selle ettepanemist tuleb käsi pesta.

Maske ei ole apteekidest praegu küll sugugi lihtne leida. See tähendab, et paljudel inimestel on need kodudes olemas. Seepärast tasub üle korrata, millal on maskil mõte ja millal mitte. Raiskamine oleks patt.

Mask on vajalik eelkõige inimesele, kes on haige ja kujutab ohtu teistele. Raviasutuse arstid, õed ja hooldajad ei pea oma tavalist tööd tehes ja koridorides ringi liikudes maski kandma. Ka siis mitte, kui riigis on välja kuulutatud eriolukord. Arstid ja õed ei ole oma tööd tehes kellelegi ohtlikud. Pigem vastupidi.

Õde Marit Kiljako näitab, kuidas on tark paeltega maski kinni siduda, et see näo ees tihedalt istuks.
Õde Marit Kiljako näitab, kuidas on tark paeltega maski kinni siduda, et see näo ees tihedalt istuks. Foto: Sille Annuk

Meditsiinitöötaja vajab maski eelkõige niisuguste protseduuride ajal, mis nõuavad äärmist puhtust ja steriilsust, näiteks lõikusetoas. Nii kaitstakse opereeritavat patsienti ning nii saavad arstid ja õed kindlad olla, et nad köhatades või omavahel kõneldes piisknakkusega opereeritavat pinda ei ohusta.

Ühest maskist on abi maksimaalselt kolm tundi. Pärast selle aja möödumist tuleb mask järgmise vastu vahetada.

Kuna maski tuleb nii tihti vahetada, siis kodus selle reeglitejärgne kasutamine tavaliselt ei õnnestu. Teiste pereliikmete kaitsmiseks tuleb jälgida puhtust ja korda (haige inimese esemeid ja toidunõusidd ülejäänud pereliikmete omast lahus hoides jne.) ning pesta käsi ja hoida mõistlikku distantsi.

Kui üksi elav nakkusohtlik inimene peab ise enda eest hoolt kandma, minema poodi või apteeki, on mask mõistlik. Kui mask muutub hingeõhu tõttu niiskeks, tuleb see uue vastu vahetada. Niiske mask kaotab oma mõtte.

Enne maski eemaldamist on mõistlik samuti käsi pesta, ja ka pärast selle võtmist.

Videos on lisaks kirjutatule veel terve rida näpunäiteid, niisiis vaadake palun videot!

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles