Suure osa plaadist täidavad bluusi sünnilinnas tehtud salvestised

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Soome bluusiajakirja Blues News värske numbri kaanel on Andres Rootsi portree.
Soome bluusiajakirja Blues News värske numbri kaanel on Andres Rootsi portree. Foto: Repro

Tartu kitarristi Andres Rootsi 6. märtsil ilmunud kontsertalbumil «Mississippi to Loch Lomond» on muusikat 46 minutit, millest täpselt pool on üles võetud Mississippis, bluusi sünnipaigaks peetavas Clarksdale'i linnas toimunud festivalil «Deep Blues». CD teise poole moodustavad mullu Pärnu Endla džässiklubis ja Šotimaal Buchanani hallis jäädvustatud palad. Kuigi veel 12. märtsi õhtul oli teada, et esitluskontsert ära ei jää, teatas Andres Roots täna hommikul, et seda siiski ei tule.

Uue plaadi esikaas.
Uue plaadi esikaas. Foto: Repro

«Plaadil on nii uusi kui ka päris vanu lugusid,» ütles Roots. «Näiteks Pärnus linti jäänud «Right Across the Hill» pole varem ühelgi helikandjal ilmunud, samas «Legacy Bluesi» on alates 2005. aastast korduvalt salvestatud, aga nii head esitust, kui see Clarksdale'i oma nüüd sai, ei ole seni küll jäädvustada õnnestunud.»

Kokku on plaadil 15 lugu: Pärnust kolm ja Loch Lomondi järve kaldalt kuus ning Ameerikast samuti kuus, millest viis on kitarristi sõnul üles võetud näitleja Morgan Freemanile kuuluvas bluusiklubis Ground Zero ning üks Cat Headi bluusi- ja kunstikeskuse tänavalaval. Šotimaal toimunud kontserdi jäädvustas sealne muusik Dave Arcari ning need kuus akustilist pala on varem ilmunud piiratud tiraažiga väikeplaadil «Loch Lomond Blues».

Esitlused koos Soome muusikuga

Plaadiesitluste tiiru alustab Andres Roots 13. märtsil kell 20 Tartu kultuuriklubis Salong, mis tegutseb Tartu kirjandusmajas (Vanemuise 19). Et sinna väga palju publikut ei mahu, toimub kontsert nii Salongis kui ka 14. märtsil Kadrina Nostalgiakeskuses viiruseohust hoolimata. (13. märtsi hommikul teatas Andres Roots, et Salong otsustas eriolukorra väljakuulutamise tõttu kontserdi siiski ära jätta. Uudis on täiendatud 13. märtsil kell 11.05.)

Tartus ja Kadrinas erikülalisena üles astuvat Soome lauljat Ismo Haavistot saab Soome bluusiajakirja Blues News värske numbri kaanepersooni Andres Rootsi teatel näha ka 17. märtsil esilinastuvas mängufilmis «Ballad of a Dog», mis räägib legendaarsete Helsingi öölokaalide Corona ja Dubrovnik sulgemisest.

Nende üheks omanikuks oli filmilavastaja Aki Kaurismäki, kelle viimases filmis «Teispool lootust» tegid 2017. aastal kaasa nii Ismo Haavisto kui ka «Ballad of a Dogi» režissöör Alex Schimpf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles