Hoolsaid prügisortijaid tabas valus kaotus

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Inimesed viisid hoolimata valvekaamerast konteinerisse olmejäätmeid. Nüüd viidi need Jalaka tänavalt ära.
Inimesed viisid hoolimata valvekaamerast konteinerisse olmejäätmeid. Nüüd viidi need Jalaka tänavalt ära. Foto: Margus Ansu

Ropka tööstusrajoonis Jalaka tänaval kadusid mõni nädal tagasi garaažide juurest avalikud pakendikonteinerid, alles on jäänud vaid laternaposti külge kinnitatud valvekaamera. Ümberkaudsed elanikud peavad nüüd oma vanapaberi, pakendite ja raha eest tagastamatu klaastaaraga minema poole kilomeetri kaugusele Karete Konsumi juurde.

Miks on ära viidud prügisortimist soodustavad avalikud konteinerid, kuigi Eesti inimesed sordivad niigi vähe oma prügi võrreldes euroliidu maade elanikega?

«Paberi- ja papikonteinerisse visati olmejäätmeid ning garaažis tekkinud prügi,» põhjendas Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse spetsialist Juhan Voolaid, miks OÜ Eesti Pakendiringlus otsustas Jalaka tänavalt konteinerid ära viia.

Pakendikonteinereid on varemgi ümber tõstetud, näiteks viidi need ära Tamme puiesteelt. «Probleem seisnes selles, et prügikastidesse viidi saepuru,» nentis Voolaid. Ta lisas, et kaamerate paigaldamisest suurt kasu pole. Valvekaamera eemaldatakse konteinerite äraviimise tõttu.

OÜ Eesti Pakendiringluse tegevjuht Alder Harkmann sõnas, et olmeprügi visatakse sageli klaasi- ja paberikonteineritesse ning seetõttu tõstetakse avalikke pakendite kogumise konteinereid sellistes probleemsemates kohtades ringi.

«Kui konteineritesse panna olmeprügi, siis need lihtsalt ei täida oma eesmärki,» tõdes Alder Harkmann. «Avalikud ja rahvarohked kohad sobivad paremini nende konteinerite asukohaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles