Koroonahirm kummitab ka kohalikke ettevõtteid

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Samelini jalatsivabriku juht Leida Kikka ei hakka kedagi igaks juhuks koroonahirmus koju sundima ning töö käib edasi.
Samelini jalatsivabriku juht Leida Kikka ei hakka kedagi igaks juhuks koroonahirmus koju sundima ning töö käib edasi. Foto: Sille Annuk

Maailmas, kus iga päev liigub ringi tohutul hulgal inimesi ja kaupu, on paslik küsida, kuidas mõjutab koroonapaanika kohalikku ettevõtlust.

Möödunud nädalal kirjutas Tartu Postimees, et Tartu apteekidest on koroonaviiruse hirmus ära ostetud kõik kaitsemaskid ja käte desinfitseerimise vahendid. Viirus mõjutabki teisigi ettevõtlusharusid. Paanikaks pigem põhjust ei nähta, kuid Aasia suhetest ja turismist sõltuvatel ettevõtetel läheb tavapärasest kehvemini.

Samast tassist

Elvas tegutseva elektroonikatehase Enics pressiesindaja Elina Mielityinen ütles, et Enics saab palju vajalikke tehnikaosi Hiinast ning et sealne tehas oli vahepeal viiruse leviku tõkestamiseks kinni, ei saadud osi juurde, kuid Elva tehas sai siiski edasi töötada. Hiinlased alustasid eelmisel nädalal uuesti tööd ning nüüd on Mielityineni sõnul tarne Eestisse taastunud.

Enics katkestas töötajate ärireisid Hiinasse juba jaanuaris, kui sai selgeks, et koroonaviirus levib jõudsalt. Praegu ei tee Enicsi töötajad üldse ärireise, sest haiguskoldeid on järjest rohkem avastatud ka mujal. «Kõigil töötajatel, kes saavad kodus töötada, oleme soovitanud seda ka teha,» lisas Mielityinen.

Hoopis teistsugune suhtumine on jalatseid tootva Samelini juhil Leida Kikkal. «Just kaks nädalat tagasi tuli mu meeskond Milanost materjalimessilt, iga päev joome tööl samast tassist kohvi ja teeme koroona üle nalja,» rääkis Kikka. «Ma ei hakka kellelegi ütlema, et jää igaks juhuks koju ja vaata, võib-olla ikka jääd haigeks,» lisas ta. Küll aga ütles Kikka, et kui kellelgi peaksidki haiguse sümptomid esinema, siis neil töötajatel soovitab ta kindlasti koju jääda.

Tartusse saabuvad hiljem ka uued rattaringluse rattad ja dokid, mis pidid sel suvel saama süsteemi lisatud.

«Soojale maale reisimist ei hakka ma küll kellelgi piirama, pigem soovitan, sest mulle on kasulikum, kui inimene talvel nädal aega päikese käes saab olla, kui et on vitamiinipuudusest kaks nädalat haigena kodus.» Kikka hinnangul pööravad inimesed koroonaohule ebaproportsionaalselt suurt tähelepanu võrreldes näiteks gripiga, mille hooaeg praegu samuti on.

Dorpati hotelli tegevjuht Pille Uiga ütles, et päris kindlasti mõjutab koroonaviirus kogu ettevõtlust. «Iga päev tühistavad kliendid koroonaviiruse hirmus broneeringuid,» lausus Uiga.

Tartus ja Narvas tegutsevate Hanza Mechanicsi metallitehaste juhi Emöke Sogenbitsi hinnangul viirus tehaste tegevust pigem mõjutanud pole.

Sama meelt oli puitmajade tootja Lasita Maja personalispetsialist Katrin Kivi, kelle sõnul pole ettevõte praegu eksporti piiranud, sest pole olnud sõite paikadesse, kus haigus vohaks. «Aga kui oleks vaja keegi sellisesse kohta saata, siis kindlasti juurdleksime selle üle,» lisas Kivi.

Kaup hilineb

Tartus tegutseva toidutootja Salvesti tegevjuhi Triin Kõrgmaa sõnul tulevad Hiinast küll näiteks ettevõtte pakendid, ent hankijatega suheldakse pidevalt ning praegu haigus toidutootja tegevust seganud pole. Kõrgmaa sõnul muudaks ta Salvesti tegevuses midagi siis, kui selleks tuleks riiklikul tasandil korraldus.

​Tartusse saabuvad hiljem ka uued rattaringluse rattad ja dokid, mis pidid sel suvel saama süsteemi lisatud. Tartu Linnatranspordi juhataja Roman Meeksa sõnul põhjendas Kanada ettevõte Bewegen Technologies Inc., kes rattaid toodab, et tõsise olukorra tõttu Aasias ei saa nende tehas õigeks ajaks kätte Hiina ja Jaapani vabrikutest pärit osi, millest rattad Kanadas kokku pannakse.

Hilinemine puudutab ka neid rattaid ja dokke, mis pidid Tartu lähivallad rattaringlusega liitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles