Erkki Bahovski: igaühele planeetidevaheline malekongress (1)

, ajakirja Diplomaatia peatoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Sander Ilvest

Planeetidevahelise malekongressi korraldamise koht «12 toolist» meenub iga kord, kui Eestis hakatakse tegema väga grandioosseid plaane. Aga tundub, et viimasel ajal tuleb neid plaane nagu Vändrast saelaudu.

Ilfi ja Petrovi raamatus «12 tooli» on see kuulus koht, kus peakangelane Ostap Bender jõuab Vasjuki külla ja otsustab esineda male suurmeistrina. Lisaks suurmeistri staatusele sisendab ta külaelanikele, et Vasjukist saab terve maailma keskus. Järgneb lõik raamatust.

««Kogu maailma keskuseks!!!» oigasid vapustatud vasjuklased.

«Jah! Aga hiljem ka universumi keskuseks. Malemõte, mis on maakonnalinna muutnud maakera keskuseks, muutub rakendusteaduseks ja leiutab planeetidevahelise reisiühenduse viisid. Vasjukist lendavad signaalid Marsile, Jupiterile ja Neptuunile. Reisiühendus Veenusega muutub niisama kergeks nagu sõit Rõbinskist Jaroslavli. Siis aga, kes teab, võib-olla kaheksa aasta pärast toimub Vasjukis maailma ajaloos esimene planeetidevaheline malekongress!»»

Mulle meenub see koht «12 toolist» iga kord, kui Eestis hakatakse tegema väga grandioosseid plaane. Aga tundub, et viimasel ajal tuleb neid plaane nagu Vändrast saelaudu.

Tartu mõtleb järjest rohkem trammi peale. Tõsi, seda ei oodata hommepäev, aga tramm võiks Emajõe Ateenas vurada umbes kümne aasta pärast. «Aktuaalses kaameras» räägiti lausa rööbastranspordist õhus. Tartule sekundeerib Haapsalu, kes mõtleb ka trammi peale. Kusjuures Haapsalu mõtleb tõsiselt ka raudteeühenduse taastamisele Tallinnaga.

Kui Tartu on Eesti suuruselt teine linn ja linna soovi trammi saada võib ses plaanis isegi mõista, siis Haapsalu on suuruselt 14. linn. Haapsalust jäävad suuruselt ettepoole näiteks Narva, Viljandi ja Kuressaare, aga vähemalt avalikult pole kuulda olnud, et seal trammist tõsiselt mõeldakse.

Võibolla õnnestuks rajada juurde kõnniteidki. Teha juurde lasteaiakohti.

Tallinn ise mõtleb tunneli peale Helsingiga. Tramm on linnas olemas ja üht trammiliini pikendati ka lennujaamani, mis oli mõistagi hea. Aga tunnel? Kes seal sõitma hakkavad? Kusjuures, kui jutt läheb näiteks Muhu sillale, siis leitakse kohe igasuguseid põhjusi, miks sild ehitamata jätta, aga mitu korda ebarealistlikum tunnel ei tekita suuri tundeid. Võibolla ainult võimalik Hiina rahastus tunnelile.

Narva ja Pärnu igatsevad uut silda, seesugune soov on realistlik. Samal ajal tehakse ka ettepanekuid taastada Narva vanalinn. Mis rahaga küll?

Eelmine aasta kujunes mõneti ka Anton Hansen Tammsaare aastaks, kui linastus film «Tõde ja õigus», mis üritas lahti seletada – nagu romaangi – eestluse olemust. Mõnikord on siiski tunne, et Ilf ja Petrov mõtestasid täiesti tahtmatult lahti eestluse olemuse. Igal linnal ja asulal olgu oma planeetidevaheline malekongress.

Tõtt-öelda meeldiks mulle rohkem, kui keegi räägiks linlaste elu paremaks muutmisest. Võibolla õnnestuks rajada juurde kõnniteidki. Teha juurde lasteaiakohti. Muuta enamad kohad puudega inimestele juurdepääsetavaks. Aga need poleks ju midagi, mida saaks suurelt promoda. Nii jääbki üle rääkida planeetidevahelisest reisiühendusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles