Tartus said kaitsemaskid ja desovahendid otsa

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Raekoja apteegi proviisor Silja Nellis ütles, et praegu pole teada, millal desinfitseerimisvahendid ja kaitsemaskid uuesti apteekidesse jõuavad, kuid tõenäoliselt on märtsi lõpuks olukord parem.
Raekoja apteegi proviisor Silja Nellis ütles, et praegu pole teada, millal desinfitseerimisvahendid ja kaitsemaskid uuesti apteekidesse jõuavad, kuid tõenäoliselt on märtsi lõpuks olukord parem. Foto: Sille Annuk

Eesti teine koroonaviirusesse nakatunu on tartlane, selgus kolmapäeval. Näib, et tartlased on selleks uueks viiruseks valmistunud, muu hulgas on linlased apteekidest ära ostnud kõik käte desinfitseerimiseks mõeldud vahendid ja kaitsemaskid ning Tartu kiirabi eraldas koroonakahtlusega väljakutseteks eraldi auto.

Kesklinna Euroapteegis on desinfitseerimisvahenditest alles vaid jalgadele mõeldud.
Kesklinna Euroapteegis on desinfitseerimisvahenditest alles vaid jalgadele mõeldud. Foto: Sille Annuk

Koroonabrigaad sõidab välja siis, kui tuleb väljakutse koroonariski piirkonnast tulnud inimesele või kellelegi, kes on võimaliku nakatunuga kokku puutunud, selgitas sihtasutuse Tartu Kiirabi juhatuse esimees Ago Kõrgvee. Nendeks sõitudeks valiti selline auto, mida on lihtne desinfitseerida, ning töötajad peavad pärast iga koroonakahtlusega väljakutset vahetama ühe korra kasutatavat kaitseülikonda. «Varustust jagub,» kinnitas Kõrgvee.

Ühtki koroonajuhtumit kiirabitöötajad tuvastanud pole, ilmnenud on hoopis mõned gripijuhtumid. Kõrgvee sõnul ei saa öelda, et Tartu ümbruses oleks lahti läinud koroonapaanika, ning ta soovitab kehva enesetundega inimestel jääda koju, hoolitseda isikliku hügieeni eest ja ennast ravida.

Apteekides tühjus

Terviseamet soovitab koroonaviiruse vältimiseks ka käte desinfitseerimist ning võimalike nakatunutega kontakti vältimist. Eile päeval olid Tartu apteekidest aga käte desinfitseerimiseks mõeldud vahendid ja kaitsemaskid otsas. Raekoja platsil tegutseva Apotheka proviisori Silja Nellise sõnul said need vahendid otsa juba eelmisel nädalal, mil selgus, et koroonaviirus on Eestisse jõudnud. Apteegist saab osta ka haavapuhastuseks mõeldud vahendeid, ent need pole mõeldud sagedasti kasutamiseks.

Samasugune seis oli ka kesklinnas Euroapteegis. Seal töötav proviisor Kristin Vain andis teada, et alles on vaid jalgade desinfitseerimise vahendid. Et nende koostis on võrdlemisi sarnane käte vahendite koostisega, ostetakse neid praegu tavapärasest rohkem.

Kuigi vahendid on apteekidest otsas, on Nellise sõnul hea see, et inimeste teadlikkus käte desinfitseerimise vajadusest on kõvasti kasvanud, sest käte puhtuse eest hoolitsemine ennetab ka haigestumist grippi, mille hooaeg on praegu samuti.

Soovitame inimestel pesta käsi sooja vee ja seebiga, sest puhtuse mõttes on tulemus sama kui desinfitseerimisvahenditega, ütles proviisor Silja Nellis.

Inimesed käivad praegu apteegis küsimas nõu koroonaviiruse asjus ja eriti on märgata, et reisile sõitvad inimesed on mures ning otsivad kaitsemaske ja desinfitseerimisvahendeid. «Soovitame inimestel pesta käsi sooja vee ja seebiga, sest puhtuse mõttes on tulemus sama,» ütles Nellis. «Maske peaksid kandma eelkõige haigestunud, et vältida viiruse levitamist.»

Kesklinna suurtes kaubanduskeskustes ehk kaubamajas, Taskus ja Kvartalis oli eile kõigis tualettides seep, käte desinfitseerimise vahend oli vaid kaubamaja tasuta tualeti juures, Kvartali ja Tasku tasulistes tualettides see puudus.

Tartu kaubamaja tualeti eesruumis olevat käte desinfitseerimise vahendit näisid kasutavat umbes pooled WCs käijad.
Tartu kaubamaja tualeti eesruumis olevat käte desinfitseerimise vahendit näisid kasutavat umbes pooled WCs käijad. Foto: Sille Annuk

Epideemiat pole

Eilse hommiku seisuga oli Eestis tehtud 150 koroonatesti, millest kolm on osutunud positiivseks. Kõik nakatunud said viiruse koldepiirkonnast ehk terviseamet ei ole tuvastanud viiruse levimist Eestis. Seega soovitab amet riikidesse, kus on koroonaviirus levinud, mitte sõita.

Gripi- ja koroonaviirus ohustavad enim vanemaealisi ja kroonilisi haigeid, seega peab terviseamet hoolekandeasutustega läbirääkimisi külastuste piiramiseks. Terviseamet soovitab hoolekandeasutustel panna mitmele poole desinfitseerimisainet ja teha selgitustööd, sealhulgas saata lähedastele e-kiri, kus soovitada viiruse laia levikuga piirkondadest naasnutel hooldekodusse mitte tulla.

Gripp ja muud respiratoorsed viirusnakkused levivad hooajati, Eesti kliimavöötmes lõpeb hooaeg aprilliga. Praegu annavad need haigused tervishoiusüsteemile märkimisväärset koormust, sealhulgas tekivad kriitilised haigusjuhud, mille puhul vajavad inimesed intensiivravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles