Pärimusmuusikud toetavad rahvaluulearhiivi kontserdiga ERMis

Copy
Kontserdil ERMis hakkavad rahvaluulearhiivi toetuseks mängima-laulma ka Sandra Vabarna, Tõnu Tubli (keskel) ja Jalmar Vabarna.
Kontserdil ERMis hakkavad rahvaluulearhiivi toetuseks mängima-laulma ka Sandra Vabarna, Tõnu Tubli (keskel) ja Jalmar Vabarna. Foto: Mihkel Maripuu

Täna kell 19 annavad ERMis kontserdi Eesti kirjandusmuuseumis tegutseva rahvaluulearhiivi toetuseks pärimusmuusikud ja muusikalised koosseisud, kelle looming on saanud inspiratsiooni või eeskujusid rahvamuusikast.

Eesti rahvaluule arhiivi teatel on meie rahvuslik muusika ärkamisajast saati olnud tihedalt seotud rahvamuusika ja rahvaluule arhiiviga. Eesti esimese sihipärase rahvaviisikogu korjasid meie esimesed professionaalsed muusikud. Miina Härma, Cyrillus Kreegi, Mart Saare ja teiste käsikirju säilitatakse rahvusliku muusikaloo aardena rahvaluulearhiivis.

Aastakümnete jooksul jätkasid folkloristid muusikutega viljakat koostööd, arhiivi kogud täienesid rahvamuusika noodistuste ja helisalvestustega. Eesti rahvaluule arhiivis säilitatakse ja uuritakse eesti muusikalist emakeelt, sealsetes kogudes on üle 20 000 noodi ja mitu korda rohkem helisalvestatud muusikapalu.

Arhiivi talletatud viisidest on Eesti muusikud ja heliloojad saanud inspiratsiooni tänase päevani. Rahvaviisidest on mõjutatud koorimuusika selle algusaegadest kuni viimase laulupeo repertuaarini, süva- ja levimuusika. Eesti praegust kultuurielu on raske ette kujutada ilma pärimusmuusika- ja folkfestivalideta.

Ebakindel rahastamine

Eesti rahvaluule arhiivi rahastamine on olnud viimastel aastakümnetel projektipõhine ja ebakindel. Teadlased on pidanud võitlema, et lisaks akadeemilisele teadustööle tagada ka arhiivi järjepidev toimimine Eesti ühiskonna huvides. Tänavu jäid toetuseta paljud kodumaisele teadusele olulised uurimissuunad, ka kõik kirjandusmuuseumi ja sealhulgas rahvaluulearhiivi teadusprojektid.

Olukord kodumaises teaduses on teinud murelikuks paljud loomeinimesed, keda inspireerib Eesti mäluasutustes säilitatav rahvuslik pärand. Loomeliidud ühinesid teadlastega avalikus pöördumises Eesti teaduse ja Eesti-uuringute rahastamise asjus, toetusallkirjad anti riigikogule üle 2. märtsil.

Kontsert ERMis

Eesti pärimusmuusika keskusel on aastatepikkune koostöö rahvaluulearhiiviga. Keskus korraldab arhiivi toetuseks kontserdi täna kell 19 ERMis. Igaüks saab toetust näidata tasuta kontserdil osalemisega. Sealsamas on võimalik osta Eesti kirjandusmuuseumi väljaandeid.

Kontserdil esinevad Trad. Attack!, Mari Kalkun, Sander Mölder, Juhan Uppin, Maarja Nuut, Zetod, jutuvestja Piret Päär, Margus Põldsepp ja Lõõtsavägilased, Cätlin Mägi, Curly Strings, Lauri Õunapuu, Johansonid, Svjata Vatra, Meelika Hainsoo ja teisedki, kes on pärimusmuusikast inspiratsiooni ja rahvaluulearhiivist abi saanud.

Algul väiksemas saalis kavandatud kontsert toimub suure huvi tõttu avaramas kohas, ERMi sillaalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles