Filosoof Madis Kõivu ruum avaneb kunstinäitusel teist korda teisiti

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Madis Kõivu maale saab vaadata Tartu ülikooli õppehoones, mis asub peahoone kõrval aadressil Jakobi 2.
Madis Kõivu maale saab vaadata Tartu ülikooli õppehoones, mis asub peahoone kõrval aadressil Jakobi 2. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli peahoone kõrval Philoso­phicumi trepigaleriis võib vaadata füüsiku ja filosoofi Madis Kõivu maalide näitust «Koht», mille alapealkiri on «Madis Kõivu ruum II». Õppehoone treppidest üles ja alla rühkijad saavad heita pilgu 22 maalile.

Väljapaneku koostajad Riin Kõiv ja Eduard Parhomenko on märkinud, et Madis Kõiv on pööranud palju tähelepanu ruumi kujutamisele – ta maalis rohkesti maastikke ja linnavaateid. Näitusele valitud maalid meenutavad unenäomaastikke, kus välismaailm hajub aistingute kontuurideta laikudeks. Koostajad juhivad vaatajate tähelepanu eelkõige küsimustele: mida jahib teadlane maalilistes abstraktsioonides ja kas koht on koondunud värvi?

«Sel näitusel on eksponeeritud tööd, kus Madis Kõiv uurib maalikunsti vahenditega ruumi kui sügavust, nii pildi- kui ka värvisügavust,» lisas Parhomenko. «Ruum ilmneb talle aistilise kohana, justkui mälestusliku paigana kadunud kodust. Madis Kõivu maalilaad annab võimaluse mõelda järele, kuidas ja miks kaugeneb ta füüsikuna realistlikust maailma kujutamise viisist, unustades maalides loodusteadusliku ruumi ja geomeetrilise tsentraalperspektiivi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles