RKAS otsib kunstikonkursiga Tartu büroohoonesse ideelahendust

Tartu Postimees
Copy
Riia tänav 15 majas tegutses aastaid Tartu maavalitsus.
Riia tänav 15 majas tegutses aastaid Tartu maavalitsus. Foto: Sille Annuk

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) kuulutas välja kunstikonkursi, et leida  ideelahendus Tartus Riia 15 asuvasse 1960.–1970. aastate moodsat esindusarhitektuuri esindavasse büroohoonesse.

Loodav kunstiteos on kavatsetud renoveeritava hoone esimese korruse betoonkivist seinale. 1971. aastal ehitatud büroohoone paikneb Tartus Riia ja Pepleri nurgal.

Renoveeritavasse hoonesse on planeeritud Tartu linna eri hoonetes paiknevad rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna Tartu talituse, tervisearengu instituudi, sotsiaalkindlustusameti, tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti tööruumid.

Taiese eksponeerimisala asub evakuatsiooniteel, seetõttu tuleb kasutada mittepõlevaid materjale, nagu klaas, looduslik kivi, keraamika, metall või nende kombinatsioon. Teose loomisel võib kasutada nii tasapinnalist kui ka ruumilist lahendust.

Osalemistaotluste ja kavandite esitamise tähtaeg on 3. juuni kell 15. Žüriisse kuuluvad büroohoone sisearhitekt Kristi Lõhmus, Eesti kunstnike liidu esindajad Gea Sibola Hansen ja Leena Kuutma, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Mariann Raisma ja Hanna-Liis Kont, Riigi Kinnisvara esindajad Kärt Vabrit ja hääletusõiguseta tehniline ekspert Erik Vest.

Pärast kunstikonkursi võitja väljaselgitamist korraldab RKAS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse, et sõlmida võidutöö autoritega leping teose tellimiseks ja paigaldamiseks summas 30 000 eurot, milles sisaldub ka autoritasu. Summale lisandub käibemaksukohuslaste puhul käibemaks. Auhinnafondi suurus on kokku 800 eurot. Esimese koha saanud kavandi eest preemiat ei maksta, see sisaldub võitjaga sõlmitava hankelepingu maksumuses.

Kunstiteoste tellimise seaduse kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi eest soetada kunstiteoseid. Seadus rakendub riigi- ja avaõiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele. Kunstiteoste hinna ülempiir on 65 000 eurot.

Summadele lisandub käibemaksukohuslaste puhul käibemaks. Seaduse mõte on, et avaliku otstarbega hoone ehitamise lahutamatu osa on hoonega sobiva kunstiteose või -teoste tellimine. Selle kaudu muutub avalik ruum esteetiliselt rikkamaks. Selline kunstiteoste sihttellimine on mujal maailmas laialdaselt tuntud juba aastakümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles