Koolilapsed läksid jõuluvanale appi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte ühisgümnaasiumi 11. klassi õpilased said enne jõulupidu põhjaliku kingipakkimise praktika – see võttis aega mitu tundi.
Lähte ühisgümnaasiumi 11. klassi õpilased said enne jõulupidu põhjaliku kingipakkimise praktika – see võttis aega mitu tundi. Foto: Erakogu

Lähte ühisgümnaasiumi 11. klass otsustas äsja möödunud jõulude eel midagi head teha. Kooli pandi üles annetuskast ning koolipere tõi sinna tohutu summa: 666 eurot ja 30 senti.

Kogu klassiga valiti välja ka need, kellele selle rahaga midagi head teha – erivajadustega laste asenduskodu Käopesa Tartus. Jõuluajal korraldatigi lastele uhke pidu, kus igaüks sai jõuluvanalt kingituse.

Juba novembris olid õpilased asenduskodus kohal käinud ning tegid sellest tutvustava video. Triinu Eglit, kelle ülesandeks oli suhelda Käopesa direktoriga, rääkis, et kõik lapsed kirjutasid jõuluvanale kirja, mis võeti aluseks, kui rahakogumine lõpetati ja oli aeg minna poode väisama.

Iga laps sai just selle, mida oli soovinud, ning raha jäi piisavalt üle ka maiustuste ostmiseks.

Õpilased märkavad

Pidu tehti Käopesas ühel pühapäeval, kui õnnestus kokku saada võimalikult palju õpilasi. Kuna Lähtel õpivad noored üle Eesti ja jõulueelne aeg on alati tihe, ei saanud mõned siiski osaleda.

Lähte kooli õpilased polnud ainsad, kes niisuguse heategevuse ette võtsid. Näiteks ainuüksi Käopesale tulid appi veel Võnnu keskkooli, Tamme gümnaasiumi, Kaagvere erikooli ja Tartu kunstikooli õpilased. Loomulikult oli meelespidajaid ka täiskasvanute ja organisatsioonide hulgas.

Käopesa asenduskodu direktor Tiiu Reek rääkis, et õpilasi, kes teisi lapsi jõuluajal meeles peavad, on viimaste aastatega juurde tulnud.

Tema sõnul ei ole oluline rahasumma, mis tuuakse, vaid tegu ise – et mäletatakse ja tahetakse ette võtta.

Näiteks aitasid kunstikooli õpilased maja jõuludeks ära kaunistada ning Kaagvere erikooli tüdrukud tõid kingituseks omakootud kindaid ja sokke. Jalgpalliklubi Merkuur tuli aga juba mitmendat aastat suure kasti maiustustega.

Mäe-kodu juhataja Helle Siigur rääkis, et äsja möödunud jõuluajal oli õpilastest abistajaid küll vaid ühest koolist, kutsehariduskeskuses korraldati asenduskodu lastele juba kolmandat korda pidulik lõuna. Varasematel aastatel on aga olnud õpilasi rohkem, nende hulgas nii gümnasiste kui nooremaid.

Siiguri sõnul tuleb mitmesugust abi. Mõned õpilased on koolis raha korjanud ja teevad rahalise annetuse, teised müünud aga näiteks oma käsitööd ja toonud sellest saadud tulu.

Mõned sidemed kestavad

Ka on lähenetud teisiti ning korraldatud üritusi, kus mõne kooli õpilased teevad midagi koos lastekodu lastega.

Siigur kinnitas, et Mäe-kodul on mõne klassiga jõuluajal tekkinud sidemed jäänud kestma kauemaks. Näiteks on noored kokku saanud veel kevadel või toonud hiljem lastele vajalikke rõivaid.

Triinu Eglit rääkis, et neilgi on üsna kindel mõte jätkata koostööd Käopesaga.

Laste hoolekande-asutused Tartus
• Laste turvakodu, Käopesa, Mäe-kodu, Koidu keskus, kristlik noortekodu, MTÜ Öökull.
• Asutuste kontaktid leiab internetist www.tartu.ee.
• Oodatud on nii materiaalne abi kui ka oma aja panustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles