Vabariigi auks joostud kontorimaraton tõi lastekliinikusse hologrammi

Tartu Postimees
Copy
Kontorimaratoni start vabariigi aastapäeval.
Kontorimaratoni start vabariigi aastapäeval. Foto: Sirle Seinenthal

Eesti vabariigi 102. aastapäeval Tartus tehnoloogiaettevõtte Playtech kontoris joostud heategevusliku kontorimaratoni võitsid Priit Valk ja Ulvi Lond. Annetatud osalustasudest saab Tartu ülikooli kliinikumi Lastekliinik peagi uuendusliku hologramm-seadme. 

Nii Eestis kui teadaolevalt kogu maailmas ainulaadsel sisemaratonil tuli 38 startinud võistlejal, kelle hulgas lisaks eestlastele ka kolm leedukat, joosta Playtechi Tartu kontorisse maha märgitud rajal 102 ringi Eesti auks.

42,2-kilomeetrise distantsi kohta läbisid maratoonarid enneolematud 510 korrust ehk kahe kilomeetri jagu tõusu ning sama palju korruseid laskumisi trepiastmetel, mida läbiti rajal kokku tervelt 21 420.

«Ei jäänud ajaga rahule, natuke jäi puudu raja rekordist, Gunnar Kingo oli eelmisel aastal veidike kiirem,» naljatles Valk finišis, jäädes mullusest võiduajast maha minut ja 12 sekundit, kuid parandades enda aega enam kui 23 minuti võrra.

«Sel aastal oli lihtsam, rada oli juba tuttavam ja trepid olid palju kergemad. Ma olen sel aastal ka hoopis teistmoodi treeninud – palju vähem jooksnud ja palju rohkem jõusaalis füüsilist teinud, see andis väga palju tunda,» ütles Valk. Ta tunnistas, et kartis enim leedulastest konkurente ning üritas kohe nendega vahe sisse teha, et võit koju jääks. 

Valk on üks vähestest eestlastest, kes on läbinud ka ränkraske Spartathloni ultrajooksu, mille 246 kilomeetrise raja läbimiseks läks tal 34 tundi 39 minutit ja 59 sekundit. Võrreldes Spartathloniga pidas ta kontorimaratoni siiski lihtsaks ning soovitas kõigil tuleval aastal startijatel harjutada trepist alla jooksu. «Alla on raskem joosta kui üles, see tapab ära reielihase ja sääre,» avaldas võitja.

Kontorimaratoni eestvedaja Valdo Kanemägi sõnul innustas teda juba kolmandat aastat jooksupidu korraldama heategevuslik motivatsioon – kontorimaratoni osalustasud annetatakse traditsiooniliselt SA Tartu ülikooli kliinikumi lastefondile. «Olles palju aastaid jooksnud, tean ma, et jooksmine on privileeg. Kui kontorimaratoni toetusega saab head teha või kellegi kunagi jooksma aidata, siis paremat stiimulit olla ei saagi,» lisas Kanemägi.

Stardi eel 1400 euro suurust annetustšekki vastu võtma tulnud lastefondi esindaja Kätlin Lindsaar avaldas nii fondi kui laste nimel suurt tänu, et kontorimaratonil osalejad toetavad tänavu jooksmisega innovaatilise hologramm-seadme ostu lastekliinikusse.

«Kui lapsed lähevad osakonda, on vaja teha nende jaoks natuke ebameeldivaid ja hirmutavaid protseduure nagu veenivere võtmine või süstimine. Hologramm aitab vähendada hirmu – kui arst teeb protseduuri, vaatab laps hologrammi ja tähelepanu läheb sinna, seega ta ei pane protseduuri tähelegi,» kirjeldas Lindsaar maailmas uudset meetodit, millega Tartu lasteneuroloogid hiljuti tutvusid ja nüüd esmakordselt kasutusele soovivad võtta, kuna kohati muudab laste suur hirm neil protseduuride tegemise suisa võimatuks.

Mullu anti kontorimaratoni osalustasudest kogunenud 1050 eurot lastefondile üle kauaoodatud kõnniroboti ostu toetamiseks Lõuna-Eestisse ning 2018. aastal kogunenud 875 euro eest sai lastekliiniku neonatoloogia osakond rinnapiima soojendus- ja sulatusseadme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles