Kati Voomets: kuidas päriselt raha koguma hakata?

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Foto: swedbank

Mõnikord on säästmise juures kõige raskem alguse tegemine. Rahatargaks saamist on parim alustada selgete eesmärkide seadmisega. Mõtle läbi soovid ja vajadused ning kirjuta need üles. Eesmärkide sõnastamisel on tähtis, et need oleksid võimalikult konkreetsed, saavutatavad, isiklikult olulised, ajaliselt piiritletud ja mõõdetavad. Näiteks eesmärk «panen iga kuu alguses sada eurot kõrvale selleks, et koguda esimeseks juuniks viissada eurot, et minna perega Berliini» toimib kindlasti paremini kui «tahan säästa suvepuhkuseks».

Motiveerib ainult eesmärk, mis tõesti tundub tähtis, kinnitavad ka mitmed Kogumispäeviku veebigrupi liikmed.

Palgapäeval on nutikas säästmiseks mõeldud raha eraldi kontole paigutada, see väldib olukorda, kus see märkamatult ära kulub. Soovitatakse küll sissetulekust kümnendik kõrvale panna, kuid kui pole harjumust, saab ka protsendiga alustada ja siis summat tasapisi kasvatada, andis üks Kogumispäeviku liige nõu, kuidas säästmist alustada ka siis, kui tundub, et raha selleks üldse pole.

Kodus ise süüa teha on odavam kui väljas einestada ja aitab aastas kokku hoida sadu eurosid. Samas ei tähenda see, et restoranidest ja kaasa ostetud kohvidest tuleks loobuda – piirdu korraga nädalas ning väljas süües jäta näiteks jook ostmata.

Järgmine säästusamm on toidukorvi planeerimine. Paljude grupi liikmete meelest on hea abivahend nädala menüü põhjal oma sisseoste teha. «Võtan iga nädal selle summa välja, mis olen arvestanud toidule. Pangakaardi jätan koju, kui poodi lähen, et ei tekiks kiusatust,» märkis üks grupi liige. Teised jälle soovitasid kuivained ja majapidamistarbed korraga osta ning sagedasi poeskäike vältida.

«Ma püüan elada minimalistlikult. Kui midagi ostan, küsin endalt, kas mul ikka on seda vaja,» jagas üks grupi liige kogemust.

Viimaks ära unusta eelarve koostamist ning märgi sinna kõik tulud-kulud. See aitab rahaasjadel silma peal hoida ning tagab, et liigume oma eesmärkidele lähemale. Et eelarve täitmine liiga keeruliseks ei muutuks, on soovitus jagada väljaminekud kolmeks rühmaks: vältimatud kulud (eluase, kommunaalarved), jooksvad kulud (lemmikloom, rõivad, toit, majapidamistarbed) ning ühekordsed väljaminekud.

Appi võib võtta Exceli tabelit. Samuti leiab internetist mitmeid tasuta eelarvemalle, mida omale arvutisse alla laadida. 1Money ja Moneyfy äpid näiteks on mõlemad lihtsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles