KIRI: kuidas küll kaitsta oma vara? (1)

, annelinlane
Copy
Annelinn öösel.
Annelinn öösel. Foto: Lugeja foto

Elan Annelinnas. Eelmise aasta jõululaupäeva hommikul läks mu abikaasa koeraga õue. Ta märkas, et meie auto kõik neli kummi olid läbi torgatud. Lähemal vaatlusel selgus, et see pole veel kõik. Keegi oli mingi terava asjaga käinud ümber auto ja tõmmanud sellele sügava kriimu peale. Kapotile olid mõnes kohas kriimud lausa plekini välja tõmmatud. Tagumine kojamees oli katki murtud ja peeglid tagurpidi väänatud. Tegin politseisse avalduse vandaalitsemise kohta.

Eriti kurioosne oli asja juures see, et auto oli tulnud kaks päeva tagasi remondist ja värvimiselt ning läbinud eelmisel päeval ülevaatuse. Uuesti autohooldusesse minnes selgus, et kahjude eest tuleb tasuda peaaegu 3000 eurot. See summa tundub ülimalt ebaõiglane ja ülekohtune, sest kahju on tekitatud lihtsalt niisama, kurja tegemise eesmärgil.

Kui hakkasin asja uurima, leidsin kaks tunnistajat, kes väitsid, et eelmisel õhtul kella üheteistkümne paiku oli üks kolmeliikmeline seltskond mu auto ümber toimetanud. Kuriteo pani toime 30–40aastane naisterahvas, temaga kaasas olnud kaks meest olid eemal seisnud. Enda teada ei ole mul kellegagi tüli olnud, seepärast ei oska ma oletada, kes need olid ja miks nad seda tegid.

Annelinnas on vandaalitsemisjuhtumid üsna sagedased, kuid ei ole kuulda olnud, et neid kurikaelu oleks kätte saadud. Räägitakse hoopis, et on mõttetu politsei poole pöörduda, sest nad ei suuda neid juhtumeid lahendada, ja kui keegi leitaksegi, ei ole tal raha, et kahjutasu maksta.

Mida saaksime siis kodanikena selliste juhtumite vältimiseks või lahendamiseks ette võtta? Üks võimalus on panna majadele kaamerad, mis salvestaksid toimunu ja aitaksid politseil kiiremini teo toimepanijad tabada.

Teine võimalus on koguda kõik kannatanud kokku ja teha ühisavaldus, mis mõjub ehk tõsisemalt kui üksikinimese kaebus.

Veel üks ettepanek on luua vandalismiohvrite fond, kust makstakse igale ohvrile hüvitist vastavalt ekspertiisile. Usun, et autoomanikud oleksid nõus seda fondi rahaliselt toetama. Sel viisil saaksime kõik oma vara ühiselt kaitsta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles