Pildid: Naerumaa lasteaialapsed lasid vastlaliugu lume puudumisest hoolimata

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Tänane lumeta vastlapäev ei tähenda seda, et vastlaid ei saaks tähistada. Tartu lasteaia Naerumaa lapsed said isegi vastlaliu tehtud, hoolimata asjaolust, et õuest vaatas vastu kohmetanud murukamar.

Naerumaa lasteaia vastlapäev leidis aset lasteaia suures saalis, kus lumememmeks kehastunud lasteaiaõpetaja Grete Allilender ja taluperenaiseks kehastunud õpetaja Angelika Roio tutvustasid lasteaiaperele vastlakombeid.

Vanarahva tarkus rääkis seda, et vastlapäeval pidi nägu üheksa korda pesema ning juukseid seitse korda kammima. «Seda ikka selleks, et terve aasta püsiks nägu puhas ja juuksed terved ja ilusad,» selgitas õpetaja Angelika.

Suur hulk Naerumaa lasteaialapsi nägi täna elus esimest korda ka sea säärekondist tehtud vurri. Õpetajad selgitasid ja näitasid, et vurri ei pea ilmtingimata kondist tegema ning lihtsa ja täitsa toimiva vurri saab valmis isegi paelast ja suuremast nööbist.

Üks Naerumaa lasteaia poistest hõikas nööbist tehtud vurri häält kuuldes tabavalt, et see teeb musitegemise häält.

Nostalgiliselt meenutasid lapsed, millised kelgud neil on, kuigi osa neist tunnistas, et ei mäleta, milline see välja näeb. Pole ju seda sõiduriista sel talvel olnud põhjust keldrist või kuurist üldse välja võtta.

Et laste jaoks on vastlapäeva üks kõige tähtsamaid tavasid ikkagi liulaskmine, siis lume puudumise tõttu lasti Naerumaa lasteaias vastlaliugu suures saalis. Kelgu asemel oli tekk, mille peale said lapsed vaheldumisi istuda, ning õpetajad lohistasid lapsi saalis tekist tehtud «kelguga».

Lisaks tekiga «kelgutamisele» said lapsed sättida saba taha seinale kinnitatud seapildile ning viia lusikaga herneid supipotti ja loomulikult mekkida hernesuppi ja vastlakukleid.

Naerumaa lasteaia õppealajuhataja Ave Nõmme sõnas, et nende lasteaias on kombeks tähistada tähtsamaid rahvakalendri pühasid ning ilmaolud ei saa olla sel puhul kuidagi takistuseks. Lisaks tuntuimatele rahvakalendripühadele, nagu mardi- ja kadripäev, vastlad ja mihklipäev, tähistas Naerumaa lasteaiapere mullu teiste hulgas ka andresepäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles