Esimene võit ja kaheksa punkti: Kregor Hermet tõmbas selga Eesti vormi

Lenel Karu
, reporter
Copy
Kregor Hermet mängib sel nädalal Eesti korvpallikoondise nimel kaks mängu. Neist esimeses, Põhja-Makedoonia vastu, tõi Hermet eestlased võidule lähemale kaheksa punktiga.
Kregor Hermet mängib sel nädalal Eesti korvpallikoondise nimel kaks mängu. Neist esimeses, Põhja-Makedoonia vastu, tõi Hermet eestlased võidule lähemale kaheksa punktiga. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti meeste korvpallikoondis alustas eile EM-valiksarja, kus 16-liikmelises algkoosseisus teeb kaasa ka Tartu ülikooli mängija Kregor Hermet. Eestlased võitsid Põhja-Makedoonia 81:72 ning võõrustavad nüüd pühapäeval Saku suurhallis kahekordset Euroopa meistrit Itaaliat. Esimeses koondise mängus esines Hermet hästi ning tõi Kullamäe ja Vene järel meeskonnale kaheksa punkti.

Koondise ainsal Tartu meeskonna mängijal Hermetil on vanust 22 aastat ja pikkust 205 sentimeetrit. Ta mängija positsioon on suur äär ning Eesti-Läti liigas on Hermet olnud üks tartlaste esinumbreid. Keskmiselt on ta on mängudes toonud 16,6 punkti, olnud platsil 30,7 minutit ja teeninud 5,5 lauapalli. Päev enne esimest mängu oli Hermet ootusärevuses Eesti esindamisest ning sees püsis kindel võiduootus.

Sel hooajal olete pea igal mängul tartlaste poolel olnud üks edukaimaid punktitoojaid. Kuidas end tiimis tunnete?

Tunnen ennast Tartus väga hästi ja koduselt. Mul on käsil juba teine aasta Tartus ning eelmine hooaeg, kui tulin, sulandusin väga hästi sisse, see keskkond oli mulle sobilik. Meeskond on väga ühtehoidev ja tingimused tipptasemel, et areneda ja töötada iga päev.

Mitte ainult mina, vaid kogu meeskond on meil täis ohtlikke viskajaid, seega võime olla kaare tagant päris vastik sats.

Missugused on olnud hooaja parimad mängud?

Eks see hooaeg on meil käinud üles ja alla, üle kivide-kändude, aga kindlasti on meeles hooaja avapauk ja kodusaalis võidetud euromäng soomlaste vastu. See oli väga kõva, aga kahjuks me teise mängu tõttu siiski edasi ei saanud. Kodusest liigast annavad kõige magusama tunde need võidud, mis on saavutatud ühise meeskonna suure pingutusega, siis kui oleme saanud oma õige hingamise paika. Kohe tuleb meelde väga võitluslik mäng Rakveres ja paar magusat võitu kodus. Ja muidugi hiljutine Jūrmala mäng. Meil on veel hooaja lõpus ees mitu kodumängu ning kindlasti tahame need kõik võita ja pakkuda häid emotsioone. Soovime võidelda välja hea koha põhihooaja lõpuks, et sealt kevadel ehk midagi näppude vahele ka jääks.

Olete ainus, kes pääses Tartu meeskonnast Eesti korvpallikoondist esindama. Kui palju seda ette nägite ja ootasite?

Sellele pole hooaja keskel olnud aega keskenduda, aga alati on väga hea meel, kui saad kutse ja õnnestub saada valituks. Koondisesse tuleme kõik eri kohtadest kokku ja esindame kogu Eesti riiki. Tahame seda teha aina edukamalt ka tulevikus.

Mida tähendab mängida koondises?

Koondises mängimine on ikka natuke teistsugune kui klubiga. Eks minu roll siin ka erineb, mängitakse ju teiste asjade nimel ja rahvuse esindamine on alati uhke tunne. Koos uue peatreeneriga on ka uusi asju, mida kõvasti õppida, sest igal treeneril on oma nägemus. Püüan aru saada tema vaatenurkadest ning panna endale kõrva taha nii palju kasulikke asju kui võimalik. Meeskonnad, kelle vastu mängime, on väga kõrgel tasemel mängijatega ning nendega võistlemine arendab ja annab kogemusi.

Kuidas on koondis toiminud esimeste treeningute ja kohtumise põhjal?

Tunnen, et meeskonnas on väga palju energiat, kõik on kõvasti tahtmist täis. Kokku on saanud selline hea punt, kus atmosfäär on väga hea. Kogemusest ning noorusest on kokku pandud kooslus, mis võib toimida väga hästi.

Millised on meie šansid mõlemas mängus?

Arvan, et oleme võimelised võitma mõlemad mängud, ning kindlasti läheme väljakule ka sellise mentaliteediga. Ei oska öelda, kummaga võib lahing tulisem tulla, sest mõlemad tulevad tugevad mängud, aga kindlasti on hea mängida koduses Saku Suurhallis, eriti siis, kui rahvast on palju ja melu kõva.

Missugune on koondise päevakava mängude eel ja vahel?

Kuna aega on väga vähe, tuleb teha nii palju trenne kui võimalik ning teha nii, et need oleksid efektiivsed. Eriti uue peatreeneri ja tema käekirjaga. Skopjesse tulime kaks päeva varem, saime teisipäeval teha kaks kõva trenni ja saaliga tutvuda. Vahepeal jäi aega ka korra kesklinna piiluda ning vastaste mängijatega videote kaudu tutvuda. Esimese mängupäeva hommikul on trenn, kus viskame ja jookseme oma asjad läbi, enne mängu on veel videokoosolek, kus vaatame uuesti detailselt läbi vastaste põhimehed, ning siis paneme end mänguks valmis.

Mida peate enda tugevaks küljeks koondise mängijana?

Ei oskagi selliseid tugevaid külgi välja tuua. Võib-olla võime omandada kiiresti informatsiooni ja kohaneda uute käekirjadega. Mitte ainult mina, vaid kogu meeskond on meil täis ohtlikke viskajaid, seega võime olla kaare tagant päris vastik sats.

Kes kaasmaalastest on teile suurim eeskuju?

Eks alati on õppida kogenumatelt kaaslastelt, kes on end välismaal tõestanud ja kõval tasemel mänginud. Näiteks nagu Siim-Sander Vene.

Millised võimalused on teistel tartlastel pääseda koondise järgmistele mängudele?

Kindlasti on Robert Valge teinud väga hea hooaja, temal tuleks silm peal hoida. Pole üldse võimatu, et tedagi võib varsti näha platsil ringi jooksmas, Eesti vorm seljas.

Kui kaua mängite Tartus?

Mul on Tartus käimas teine aasta. Pärast hooaja lõppu suvel tuleb agentidega kõvasti tööd teha selle nimel, et saada järgmiseks aastaks mulle sobilik ja hea mängupaik, kus saan teha sammu kõrgemale. Tahaksin mängida kuskil Euroopas heas liigas ja selle nimel töö käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles