Tartu trio mängib kullafondi lugusid

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tartu trios mängivad Vlad Campean (viiu, vasakult), Tanel Joamets (klaver) ja Camillo Cabassi (tšello). Foto on tehtud 12. veebruaril pärast kontserti Lääne-Virumaa keskraamatukogus.
Tartu trios mängivad Vlad Campean (viiu, vasakult), Tanel Joamets (klaver) ja Camillo Cabassi (tšello). Foto on tehtud 12. veebruaril pärast kontserti Lääne-Virumaa keskraamatukogus. Foto: Rita Tammetalu

Sel reedel kell 19 mängib saksa kultuuri instituudis (Kastani 1) Tartu trio kammermuusikat, mis kõlab trio pianistist eestvedaja Tanel Joametsa sõnul mažoorselt ja helgelt, kevadiselt. Koos temaga on kuulajate ees Rumeeniast pärit viiuldaja Vlad Campean ja Itaalia päritolu tšellist Camillo Cabassi.

Kavas on Schuberti trio, mis on kuulus suur lugu, aga viimasel ajal kõlab harva, sest on mängijaile paras pähkel ega ole ka kontserdikorraldajate lemmik. Saint-Saensi trio kõlab Tanel Joametsa teada veel harvem, ja pole nii kuulus ka, ometi on see väga ilus, kevadiselt hoogne ja värvikas teos. Esimene lugu kestab kontserdil umbes 45 minutit ja teine pool tundi.

Ansambel Tartu trio sai endale sellise nime hilissügisel. Itaaliast pärit tšellist Camillo Cabassi tuli detsembris Tartusse elama. Ta tutvus oma eestlannast kaaslasega, kes on vioolamängijaga, juba varem, Hollandis õppides. Praegu on Cabassi vabakutseline muusik.

Viiuldaja Vlad Campean tuli Tartusse paar aastat varem. Ta on pärit Rumeeniast, õppinud Rootsis, üks tema õpingukaaslane oli enne teda juba siia tulnud ja asunud mängima Vanemuise orkestris. "Vlad läbis konkursi ja sai sinna tööle," ütles Joamets. "Ta leidis endale siin viiuldajast elukaaslase ja nad ostsid sellel talvel vana renoveerimist vajava maja Vana-Kuustesse. Ta on Bukarestist pärit, aga linnaelu teda ei köida."

Harjutama hakkasid kolm meest detsembris. Tartu trio esinemist selle kavaga on kuulanud juba otepäälased ja põlvalased ning Lääne-Virumaa keskraamatukogu saalitäis rahvast, kes võttis kava vastu eriti soojalt.

Sarja "Kammermuusika kullafondist" esimene kontsert oli jaanuaris, klaveri kõrval olid klarnet ja vioola. "Teadvustasin endale, et kammermuusika suurvormid enam eriti moes ei ole, nii et vana klassikaline väga väärtuslik muusika hakkab muutuma eksklusiivseks," ütles Tanel Joamets. "Tahan seda suunda ka edaspidi enda ees hoida."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles