Jääaja keskus avab koolivaheajal putukanäituse

Tartu Postimees
Copy
Putukas.
Putukas. Foto: Sasi Kumar

Jääajakeskuses avatakse 26. veebruaril ajutine putukanäitus «Elu putuka/na/ta/ga», mis on avatud 23. märtsini. Näitus on loodud koostöös putukateadlase Urmas Tartesega ning avab põnevate faktide ja ülesannete kaudu tee putukaks olemise maailma ja suhetesse inimkonnaga.

Näitusel saab sügavuti aimu, kuidas toimib maailm koos putukatega, milline oleks see ilma putukateta ja kuidas on elada putukana oma kitiinkestas. Põhjalikult saab tutvuda inimeste ja putukate omavaheliste suhetega, nii vaenulike, sõbralike, kasulike kui ka üksteist kahjustavatega.

Väljapaneku ühe sisulooja Annelie Ehlvesti sõnul on teema väga oluline ja eluline, sest teadlaste andmetel on hetkel käimas suurem putukate väljasuremise laine, pea poolte putukaliikide arvukus on kiirelt vähenemas ning putukamaailma mured vajavad aina rohkem tähelepanu ja tundma õppimist. «Näitus saigi tehtud, et noortele loodussõpradele putukate olulisust tutvustada – näidata, mis hüvesid nende olemasolu ja töö meile pakub, alates ravimitest kuni meie ja loomade toidulauani,” lisas projektijuht Krista Tomson.

Putukanäitusel saab vaataja muu hulgas jälgida putukate aasta- ja eluringi,  uurida mikroskoobiga putukalaboris pisimaailma, mängida putuka-Aliast ning tutvuda igapäevaelu toodetega, mille koostises on putukate elutegevuse käigus loodud ained, mida inimesed jällegi enda heaoluks kasutavad.

Veel saab telgis ja klotsimängus tutvuda putukatest rekordiomanikega ja võrrelda neid meie endiga – kuidas tajuvad, hingavad ja liiguvad putukad, kuidas inimesed. Näha saab ka Urmas Tartese detailseid fotosid putukatest. Nuputamissõpradele ja põhjalikele näitusevaatajaile on lisaks mõeldud ristsõnad ja märkmelehed küsimustega. 

Näitus on avatud 26. veebruarist 23. märtsini jääajakeskuses teisipäevast pühapäevani kell 11–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles