Kutsekoolide ettevõtlusoskuste kaksikvõit tuli Tartusse

Tartu Postimees
Copy
Ettevõtlusoskuste kutsemeistrivõistluste esikolmik.
Ettevõtlusoskuste kutsemeistrivõistluste esikolmik. Foto: Margit Partei

Möödunud nädalavahetusel toimunud Eesti esimestel ettevõtlusoskuste kutsemeistrivõistlustel said kaksikvõidu Tartu kutsehariduskeskuse noored.

8.–9. veebruaril 2020. aastal Tallinnas toimunud ettevõtlusoskuste kutsemeistrivõistlustel osales 12 võistkonda viiest kutsekoolist üle Eesti – Luua metsanduskoolist, Kuressaare ametikoolist, Tartu kutsehariduskeskusest, Ida-Virumaa kutsehariduskeskusest ja Pärnumaa kutsehariduskeskusest. Õpilased demonstreerisid kahe võistluspäeva jooksul oma oskusi ideede arendamises kuni prototüübini välja, mõeldes lahendusi 21. sajandi noorele ja tema vajadustele ning muredele. Läbivate probleemidena tõusetusid nutisõltuvus, stress ja vaba aja veetmise viisid noorte seas.

Esikolmik

1. koht – Sandra Sepp ja Frank Karro Tartu kutsehariduskeskus

2. koht – Robert Trummal ja Aire Pruus Tartu kutsehariduskeskus

3. koht – Maarja Tammann ja Kristiina Kingo Pärnumaa kutsehariduskeskus

Võistlusülesande lahendamiseks läks vaja ettevõtlusõppe teadmisi ja oskusi: ettevõtluse ja majanduse alused, äriideed ja ärimudelid, turundus, turu-uuringud, eelarvestamine ja majandusarvestuse alused, inglise ärikeel, suhtlemisoskus, esitlusoskus, probleemianalüüs ja -lahendamine, meeskonnatöö, konfliktilahendamine, kriitiline mõtlemine, ettevõtlikkus.

Ettevõtlusõppe programmi «Edu ja Tegu» ning SA Innove kutsehariduse ettevõtlusõppe suuna eestvedaja Katrin Kivisilla sõnul oli esmakordse ettevõtlusoskuste võistluse eesmärk näidata, et paljudel inimestel on olemas nn ettevõtlusgeen, kuid talle tuleb anda võimalus seda ka enda jaoks avastada. «Kutsehariduse erialad annavad hea baasi erinevate võimaluste avastamiseks ning kutsehariduses viimastel aastatel olulisemaks muutnud ettevõtlusõpe lisab oskusi ja julgust ideede elluviimiseks. Esmakordse võistluse kohta ja arvestades seda, et koos võistlesid esmakursuslased ja vanemate kursuste õppurid, oli noorte tase üllatavalt kõrge ja konkurents esikolmiku pärast tihe,» jagas Kivisild positiivseid emotsioone võistlusest.

Kivisild soovitab koolidel panna noori õppes julgemalt olukordadesse, kus neil tuleb päriselu probleemidele lahendusi leida ja uusi ideid pakkuda ning tulemused võivad üllatada. Kõiki ideid ellu ei viida, kuid kogemus annab julgust tulevikuks.  

Võitjameeskonnale tehti ettepanek esindada Eestit sügisel Austrias kutseoskuste võistlustel Euroskills.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles