Noored heitsid pilgu oma tulevikku

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Tartu Näituste messikeskuses toimus haridus- ja karjäärimess‎ Intellektika.
Tartu Näituste messikeskuses toimus haridus- ja karjäärimess‎ Intellektika. Foto: Kristjan Teedema

Täna 28. korda Tartus peetud haridus- ja karjäärimess Intellektika ootas koolinoori ja ka täiskasvanuid uudistama edasiõppimise võimalusi. Lisaks kutse- ja kõrgkoolidega tutvumise võimalusele oli palju töötubasid, millest noored said osa võtta. Näiteks võis TalTechi alal valmistada taskulampi või helivõimendit, Tartu ülikooli juures testida reovett ning maaülikooli rohelisel vaibal ehitada maja.

Intellektika projektijuhi Teno Kikkuli hinnangul täiendab mess kooliprogrammi. «Kuigi Intellektika toimub koolipäeval, on programm üles ehitatud selliselt, et igaüks saaks messilt uusi teadmisi, kontakte ning inspiratsiooni edasiseks haridus- ja tööeluks,» ütles Kikkul. «Messikülastajatel tasuks kindlasti enne tutvuda eksponentide pakutava tegevuse ja programmiga, et päev maksimaalselt ära kasutada.»

Kui enamik õppeasutuste või noorteprogrammide tutvustajaid oli messile kaasa võtnud meeneid, mida noortele jagada, siis Tartu ülikooli esindajad seda ei teinud.

«See mess on ennekõike karjäärimess, mitte nänni jagamise koht,» märkis Tartu ülikooli loodus- ja täppisteaduste valdkonna dekanaadi turundus- ja kommunikatsioonijuht Imbi Rauk. Küll aga jagasid teised kõrgkoolid pastakaid, pliiatseid, märke ja kleepse. Kutsekoolid jagasid veel märkmepaberit, maiustusi ja pabertaskurätikuid.

Illari Lään Eesti lennu­akadeemiast ja Edgar Lennuk sisekaitseakadeemiast sõnasid aga, et parim asi on ikka haridus. Kuigi lennuakadeemia on Eesti üks menukaimaid kõrgkoole, peavad nemadki Lääne sõnul end nähtavaks tegema ja noortele õppimisvõimalusi tutvustama.

Edgar Lennuk sisekaitseakadeemia finantskolledžist sõnas, et iga aasta kandideerib ligi 400 õpilast kolledžisse, aga vastu võetakse vaid 50 õpilast.

Intellektikal olid esindatud suurimad Eesti kõrgkoolid ning kutsekoolid, oma programmi esitlesid mitmed töö- ja praktikapakkujad, gümnaasiumidest jäi silma vaid Elva gümnaasium. Põhikooliõpilastele oli uudistamist vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles