Tartu üliõpilasteater mängib dostojevskilikke pahesid ja painajaid

Copy
Vestlevad Nikolai Vsevolodovitš Stavrogin (Enor Niinemägi, vasakul) ja erukapten Ignat Timofejevitš Lebjadkin (Peeter Piiri).
Vestlevad Nikolai Vsevolodovitš Stavrogin (Enor Niinemägi, vasakul) ja erukapten Ignat Timofejevitš Lebjadkin (Peeter Piiri). Foto: Gerthrud Grents / TÜT

Laupäeval esietendub Tartu üliõpilasmajas Tartu üliõpilasteatri 20. tegevusaasta esimene uuslavastus, Fjodor Dostojevski romaanil «Kurjad vaimud» põhinev «Deemonid», selle on dramatiseerinud Vaino Vahing ja Kalev Kudu, kes on ka lavastaja.

Teatritrupilt tulnud teate kohaselt viib «Deemonid» vaataja 1860. aastate Venemaale, kus pead tõstvate konfliktsete ideoloogiate taustal kohtuvad ühes linnakeses kunagi loodud, Venemaa uuestisündi dikteerima ettemääratud ühingu liikmed.

Tormilised ajad on vanu sõpru muutnud. Ükshaaval pöörduvad nad oma valu ja usuga ühingu kunagise liidri Stavrogini poole, kuid ka tema ei ole jäänud minevikust puutumata, sest kannab hinges oma deemonit. Juhist ilma jäänud endised revolutsionäärid on kui kurjast vaimust vaevatud.

Tartu üliõpilasteater naaseb Dostojevski romaani juurde teist korda, sest ka 2006. aastal etendunud «Sortsid» põhines samal teosel. Trupi teatel jälgis «Sortsid» seda, kuidas pime usk kunagised sõbrad hukutab, «Deemonid» aga keskendub Stavroginile ning tema pahedele ja painajatele.

«Deemonite» kunstnik on Kiwa, valguskunstnik Enor Niinemägi ja liikumisjuht Jaanika Tammaru.

Vaatajate ees on Nikolai Vsevolodovitš Stavrogin (Enor Niinemägi), Pjotr Stepanovitš Verhovenski (Joonas Vatter), insener Aleksei Nilõtš Kirillov (Henrik Lainvoo), üliõpilane Ivan Pavlovitš Šatov (Jörgen Sinka), Marja Timofejevna Lebjadkina (Anneli Ojaste), erukapten Ignat Timofejevitš Lebjadkin (Peeter Piiri) ja surnud laps Matrjoša (Sandra Ruul). Häälena osaleb lavastuses endine Verhovenskite pärisori Sunnitöö-Fedka (Kalev Kudu).

Esietendus on 15. veebruaril kell 19 Tartu üliõpilasmajas (Kalevi 24). Veebruaris on sealsamas veel kolm ja märtsis neli etendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles