Auve Tech ja Tartu ülikool ehitavad isejuhtivat vesiniksõidukit

Tartu Postimees
Copy
Auve Tech ja Tartu ülikool kavatsevad ehitada vesinikauto.
Auve Tech ja Tartu ülikool kavatsevad ehitada vesinikauto. Foto: Auve Tech

Auve Tech OÜ ning Tartu ülikool allkirjastavad lepingu, et ehitada koos vesiniku jõul töötav isejuhtiv sõiduk. 

Koostööga soovitakse välja töötada sõiduautodes vesinikkütuse kasutamise tehnoloogia. Koostöös valmiv vesinikelementide süsteem integreeritakse Auve Techi uutesse isejuhtivasse sõidukisse. Seni on Auve Tech tootnud poolt elektrijõul töötavad sõidukid, kuid vesinikkelemendi kasutamine peaks andma kiirema laadimisvõimaluse. 

«Meie uue põlvkonna kütuseelemendid töötavad seni turul olevatest madalamal temperatuuril, seega on meie seadmete pikema elueaga ning ohutumad,» ütles Tartu ülikooli keemia instituudi direktor, füüsikalise keemia professor, akadeemik Enn Lust.

Auve Techi sõiduk Iseauto kasvas välja 2017. aastal alanud koostööst Tallinna tehnikaülikooliga. «Oleme koostööle ülikoolidega avatud olnud algusest peale,» tõdeb idee autor Väino Kaldoja ning lisab, et peab oluliseks, et ettevõtted kaasaksid oma tegevusse Eesti teaduse tipptegijaid, et märkimisväärsed teadus- ja arendustegevused leiaksid eesmärgipõhist rakendust. «Nii ei loo me mitte ainult uuenduslikke lahendusi, vaid tõestame, et meie väikeses Eestis saab koos teha suuri asju,» lisas Kaldoja.

Vesiniksõiduk peaks valmima 2021. aastal. Peale selle arendab Auve Tech koos ettevõttega Skeleton Technologies superkondensaatoritega sõidukit, mille eelis on väga lühike laadimisaeg ning see peaks valmima lähikuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles