Selgus möödunud aasta ettevõtluse sõber

Tartu Postimees
Copy
Tallinn, 05.02.2020
EVEA aasta väikeettevõtjate gala. ategooria "Ettevõtluse sõber 2019", Maakondlike arenduskeskuste võrgustik, Andres Huul.

Gala of Estonian Association of Small and Medium Enterprises
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Tallinn, 05.02.2020 EVEA aasta väikeettevõtjate gala. ategooria "Ettevõtluse sõber 2019", Maakondlike arenduskeskuste võrgustik, Andres Huul. Gala of Estonian Association of Small and Medium Enterprises FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu

Eesti väikeste ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon (EVEA) valis 2019. aasta Ettevõtluse Sõbra auhinna võitjaks maakondlike arenduskeskuste võrgustiku.

«Maakondlike arenduskeskuste võrgustik on taasiseseisvunud Eesti vanim järjepidev riiklik ettevõtluse tugistruktuur, mis pakub tasuta nõustamisteenust nii alustavatele kui tegutsevatele ettevõtjatele, vabaühendustele, haridusasutustele ja kohalikele omavalitsustele igas Eesti maakonnas,» põhjendas EVEA president Heiki Rits. «Nad mängivad tähtsat rolli uute ettevõtjate kasvatamisel, oma piirkondadesse investeeringute meelitamisel ja ettevõtjate vahelise koostöö arendamisel,» lisas ta.

Maakondlikud arenduskeskused (MAKid) asutati ühtse võrgustikuna valitsuse kinnitatud kontseptsiooni alusel 2003. aastal. MAK-ide loomise põhieesmärk oli luua riiklik tugistruktuur, mis toetab ettevõtete, kohalike omavalitsuste ja kodanikuühenduste tegutsemisvõimekuse arendamist ja struktuurifondide tulemuslikku kasutamist. MAKid on iseseisvad sihtasutused, mis kuuluvad täna kohalikele omavalitsusetele ja/või nende liitudele.

Katusorganisatsioon MTÜ Maakondlikud arenduskeskused registreeriti 2017. aastal ja sellesse kuuluvad kõikide maakondade arenduskeskused.

Alates 2019. aastast on MAKid katusorganisatsiooni kaudu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ametlikud partnerid ettevõtlustegevuste ellu viimisel. Kuni 2018. aasta lõpuni koordineeris tegevusi lepingute alusel ettevõtluse arendamise sihtasutus. Kodanikuühenduste edendamist ja nõustamisteenust pakuvad MAK-id lepingute alusel kodanikuühiskonna sihtkapitaliga.

Maakondlikud arenduskeskused pakuvad tasuta nõustamisteenust ettevõtjatele, vabaühendustele, haridusasutustele ja ka kohalikele omavalitsustele igas maakonnas. MAKide eestvedamisel toimub üle-eestiline ettevõtlusnädal, ühisnädal, ning koordineeritakse haridusprogrammi «Ettevõtlik kool» võrgustikku.

2019. aastal viisid ettevõtluskonsultandid läbi 7489 nõustamist, ettevõtlikkusteadlikkuse suurendamise sündmustel osales 18310 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles