Eili Arula: palju õnne, Artjom! (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eili Arula
Eili Arula Foto: Sille Annuk

Õnnesoovid pole Artjom Suvorovile öeldud seepärast, et Tartu endine abilinnapea sai eelmisel nädalal riigikohtu otsusega korruptsioonisüüdistusest lõplikult priiks, vaid et tal on täna sünnipäev. 31-aastaseks saanud Suvorov võib küll sünnipäeva pidada, kuid kohtus saavutatud võit ei anna põhjust juubeldada.

Õiguse saamise nimel on ta pidanud loobuma kõigest, mida ta noorpoliitikuna üle kümne aasta tagasi üles ehitama hakkas. Nagu ta ise pärast õigeks mõistvat otsust ütles: tema elutöö on hävitatud.

Kerkib küsimus, et kes sest kaasusest üldse midagi võitis. Prokuratuur jäi pika ninaga, sest oletustele ja kaudsetele tõenditele üles ehitatud süüdistus hakkas lagunema juba esimeses kohtuastmes.

Kaitsepolitsei (kapo) sai teada, et nende juhiste järgi tegutsenud kuriteomatkija ei saanud ülesandega hakkama. Proovis mis ta proovis, ent Suvorov ei soovinud kalleid konjakeid ja kinkekaarte vastu võtta. Ehk olnuks tarvis paremat stsenaariumikirjutajat? Kui dialoogidemeistril, telesarjade ja filmide stsenaristil Martin Algusel igav hakkab, võiks ta proovida kätt kaitsepolitseiametis, sest Suvorovi kohtutoimikust avanev kapo agendi stsenaarium oli koletult igav, üheülbaline ning mitte kuhugi viiv. Ka kuluks kapole ära mõni asjalik näitejuht, sest kohtus selgus, et agent mängis talle kirjutatud rollis üsna tugevalt üle.

Tundub, et Suvorovi juhtum on igal juhul üks märgiline õpikumaterjal, millega õigusteaduskonna õppejõud saavad tudengeid kostitada.

Ka Keskerakonna maine sai Suvorovi kinni pidamise ja süüdistuse ilmnemise järel kõvasti kannatada. Tartus võimul olnud keskerakondlased pidid aru andma, mis asjus kapo nende erakonnakaaslase raekojast minema eskortis. Isegi linnapea Urmas Klaas võeti pihtide vahele ja uuriti, et mis Tartus ikkagi lahti on, kui kaitsepolitsei on juba kolm abilinnapead luubi alla võtnud. Suvoroviga samal ajal peeti raekojas kinni Valvo Semilarski, 2016. aastal sai kuriteokahtlustuse Kajar Lember.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kretel Tamm põhjendas, et korruptsioonikuriteod, täpsemalt toimingupiirangu rikkumised, on sedavõrd uus kuriteoliik, et vajab veel lihvimiseks mitmeid kohtulahendeid. Tundub, et Suvorovi juhtum on igal juhul üks märgiline õpikumaterjal, millega õigusteaduskonna õppejõud saavad tudengeid kostitada.

Politsei ja prokuratuur saavad samamoodi selle põhjal õppida, milliste tõenditega tasub süüasja kohtusse saata ning kui agaralt võib kapo heaks töötav agent ametnikule meelehead peale suruda.

Suvorovi juhtumi kooliraha on üsna kopsakas. Ainuüksi esimeses kohtuastmes ületasid kaitsekulud 55 000 euro piiri. Meenutagem, et Suvorovi juhtum läbis kolm kohtuastet. Pole välistatud, et Suvorov pöördub veel kahjunõudega riigi vastu. Ei saa ka arvesse võtmata jätta tõika, et riigi õiguskaitseorganid kulutasid aega ja raha kolme aasta jagu, et Suvorovi peal õppida. Valus ja kallis õppetund.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles