Galerii ⟩ «Talve» esilinastust Palamusel vaatas kinomehaanik, kes 50 aastat tagasi näitas sealsamas «Kevadet» (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Tänavuse talve 46. päeval kogunesid Palamuse rahvamajja kinoõhtule aleviku ja lähedaste külade elanikud, et osaleda oma kodukandis filmitud «Talve» esilinastusel. Tund enne seda avati kihelkonnakoolimuuseumi teisel korrusel näitus sama linateose valmimisest. Nii et filmi tegijatel eesotsas stsenarist Martin Alguse ja lavastaja Ergo Kullaga oli kinoliste ette astumiseks tulla vaid sadakond sammu.

Saalis ootas filmitegijaid ja «Talve» algust veidike üle saja inimese, kelle hulgas istus nii Luua elanik Villu Reiljan kui ka kümmekond neist kohalikest, kes jäid massistseenis kaamera sisse ja pääsesid seega ühtlasi ekraanile.

Ja viis-kuus oli neidki, kellel oli võimalus samas saalis vaadata 50 aastat tagasi esmalinastunud esimest Oskar Lutsu Paunvere-lugude filmi «Kevade». Kusjuures publiku hulgas oli praegune pensionär, omaaegne kinomehaanik Enn Reimets, kes sealsamas saalis pool sajandit tagasi seda näitaski. «Talve» kohta arvas ta, et peaks seda vaatama mitu korda, aga esimesel korral nii väga ei meeldinud.

Mõni teine vaataja arvas «Talvest» seevastu aina head. Mida nimelt, saab lugeda homsest Tartu Postimehest. Aga filmi tegemise rändnäitust, mille on koostanud «Talve» kunstnikud Killu Mägi ja Janne Vaabla ning mille fotod on teinud Robert Lang, saab muuseumi teisel korrusel vaadata 15. märtsini. Väljapanek keskendub sellistele küsimustele, nagu kuidas sündis film ja kuidas selle tegemiseks ümbrus sobivamaks muuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles