Antwerpeni kuninglik sümfooniaorkester annab Tartus kontserdi

Tartu Postimees
Copy
Elim Chan.
Elim Chan. Foto: Willeke Machiels.

Sel reedel, 7. veebruaril annab Tartus Vanemuise kontserdimajas oma ainsa kontserdi Eestis klassikalise muusika üks lipulaevu Euroopas, Antwerpeni sümfooniaorkester. Koos orkestriga astub lavale tänapäeva üks nõutuimaid klassikalisi pianiste, Saksa-Jaapani juurtega Alice Sara Ott.

Antwerpeni sümfooniaorkester on üks kahest Belgia kuninglikust orkestrist, kes esineb regulaarselt Madalmaades ja Saksamaal, kuid võtab igal aastal ette ka reise kaugematesse paikadesse. Üles on astutud sellistes kuulsates kontserdimajades nagu Viini Musikverein ja Konzerthaus, Salzburgi Festspielhaus, Amsterdami Concertgebouw, Tōkyō Suntory Hall ja Bunka Kaikan Hall, Kölni ja Müncheni filharmoonia saalid, Budapesti kunstipalee ja Pekingi Suur Rahvusteater. Nüüd lisandub nende esinemispaikade loetellu ka Tartu Vanemuise kontserdimaja.

Alates sellest hooajast tegutseb orkester särava Elim Chani käe all, kes on üks nõutuimaid noori dirigente ja keda imetletakse tema oskuse tõttu kombineerida «draama ja õrnus ning jõud ja delikaatsus». Elim Chani tähelend algas 2014. aastal, mil ta oli esimene naissoost võitja Donatella Flicki dirigeerimiskonkursil. Lisaks Antwerpeni sümfooniaorkestrile on ta Šoti kuningliku rahvusorkestri esimene külalisdirigent. Sel hooajal juhatab Chan muu hulgas kuulsal BBC Promsil BBC Walesi rahvusorkestrit ning teeb oma debüüdid paljude nimekate sümfooniaorkestrite ees.

Tartu kontserdi kavas on Prokofjevi sümfoonia nr 1 D-duur op. 25 («Klassikaline»), Haydni klaverikontsert nr 11 D-duur Hob. XVIII/11 ning Dvořáki sümfoonia nr 8 G-duur op. 88.

Koos orkestriga astub Vanemuise kontserdimaja lavale üks nõutuimaid tänapäeva pianiste Alice Sara Ott, kelle tänavune kontserdihooaeg on eriti tihe. Ta esineb nii maailma juhtivate orkestritega kui ka jätkab rahvusvahelist soolokontsertide ringreisi Euroopas ja Hiinas, mille raames ta esitleb oma värskeimat albumit «Nightfall». Selle üllitas Deutsche Grammophon, kellega pianistil on juba üle kümne aasta eksklusiivne plaadileping.

Antwerpeni sümfooniaorkestri kontsert Tartus Vanemuise kontserdimajas algab 7. veebruaril kell 19 ja sinna pääseb piletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles