Ajaleht Tartu Ekspress lõpetas ilmumise

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tartu Ekspressi esileht 4. veebruaril veebis.
Tartu Ekspressi esileht 4. veebruaril veebis. Foto: Kuvatõmmis

Tartu suuremates poodides käijad on 12 aastat võinud tasuta kaasa võtta nädalalehe Tartu Ekspress, mida aga ei ole sellel aastal ilmunud ühtki numbrit ning mille peatoimetaja Kaur Paves teatas täna, et ajaleht lõpetab ilmumise.

«Minu unistus oli jääda siia, kohta, mida ma armastan, igaveseks,» kirjutab Tartu Ekspressi peatoimetaja aastail 2013 - 2020 Kaur Paves väljaande veebilehes. «Kahjuks täna see unistus suri.»

Vastutav väljaandja aastail 2009-2020 Kaupo Torim märgib veebiväljaandes, et väike toimetus kasvas aastatega kokku nagu head klassikaaslased.

«Lehe väljaandmise päädimist kui kooli lõpetamist võtamegi: pea sai kogemust ja tarkust täis, aga edasi õppida saab üksnes mujal,» lisab Torim. «Ehk teisisõnu: sõpruskond on ja jääb, lihtsalt inimeste tegevuste valdkonnad ja asukohad muutuvad. Need ongi muutunud ja see on lõpetamise põhjus.»

Küsimustele vastab Kaupo Torim

Kaupo Torim.
Kaupo Torim. Foto: Margus Ansu

Tartu Ekspressi andis välja osaühing Ajaleht, mille juhatuse liikmed on Kaupo Torim ja Urmas Paidre. Usutluses Tartu Postimehele ütles Torim, et Ajaleht sellel aastal Tartu Ekspressi välja ei anna.

Kui suur on võimalus, et sama väljaannet hakkab üllitama keegi teine? «Mina tean, et on olnud üks huviline. Kui on inimestel soov ja tahtmine sellesarnast lehte välja anda, ei saa ju kätt ette panna,» vastas Torim. «Vähemasti on arvatud, et Tartu linnas võiks selline leht olla. Aga kas hakatakse välja andma, seda mina ei tea, vähemalt mina lehe väljaandmisega enam ei tegele.»

Miks siiski leht ilmumise lõpetas?

«Põhiline põhjus on see, et ettevõte on olnud sisuliselt poolteist aastat tegevjuhita, sest ma kolisin Tartust Tallinnasse. Ma olen seal hoopis teises valdkonnas palgatööline. Ja kui väljaandel ei ole tegevjuhti, tiksub ta mõnda aega inertsist, aga sellisel väljaandmisel ei ole pointi. Ehk siis - kui me oleme aastate vältel teeninud mingisuguse summa, ei ole mõtet seda ära põletada. Niisiis otsustasime, et paneme sellisel kujul lehe vegeteerimisele punkti. Aga kui on huvilisi ja soovijaid, saab alati jätkata.»

Ega ometi Ajaleht ole kellelegi Tartu Ekspressi avaldamise tõttu võlgu jäänud? «Oh ei, kindlasti mitte!» ütles Torim. «Me pakime selle ettevõtte korrektselt kokku.»

Tasuta levitatav ajaleht hakkas silma legendaarse ajaloolase Hillar Palametsa veeruga. Käsikirjakimbuna toimetusse laekunud kirjutistest on viis veel ilmumata.

«Paneme need tõenäoliselt koduleheküljele välja,» ütles Torim. «Palametsa kirjutatud lugude käsikirjad on juba viidud Tartu ülikooli raamatukokku, uusi ta juurde ei kirjuta. Et ma aga ise tegelen Tore kirjastuses hobi korras kirjastamisega - värskeim raamat, mis on ilmunud, on mu lapsepõlve üks lemmikuid, Kornei Tšukovski «Imepuu» -, siis on mul tiksunud mõte panna Palametsa kõik Tartu Ekspressis ilmunud veerud kokku ja anda raamatuna välja. Ja kui ta soovib, võib ta sinna midagi juurde kirjutada.»

Urmas Paidre.
Urmas Paidre. Foto: Erakogu

Urmas Paidre kommentaar

«Tartu Ekspressi väljaandva ettevõtte Ajaleht OÜ osanike otsust, et töötajad tuleb koondada ja lehe väljaandmine lõpetada, paraku ei ole,» kommenteeris Urmas Paidre. «See, et juhatuse liige ja kauaaegne tegevjuht Kaupo Torim sellise sammu omavoliliselt astus ja väljaande jätkuva ilmumise võimatuks tegi, jäägu tema südametunnistusele.»

Paidre sõnul on kuhjaga põhjust, et kindlasti teha ettevõtte raamatupidamise ja rahavoogude erikontroll.

«Tartu Ekspressi 13-aastane ajalugu on piisavalt väärikas, et selle lehe ilmumine jätkuks,» lisas ta. «Nii, et ootame siinseid ettevõtjaid ja ärksamaid huvilisi kodanikke endast meile märku andma. Iga lõpp võib olla uue algus.»

Viimane Tartu Ekspress ehk nr 43 (542) ilmus 19. detsembril 2019 tiraažiga 20 400.

Sama suur trükiarv oli lehel tavalistel ilmumiskordadel, trükist tuli aga ka otsepostituses levitatud lehenumbreid tiraažiga üle 40 000.

19. detsembril 2019 ilmunud Tartu Ekspress nr 43 (542) on selle väljaande seni viimane trükitud number. Pildistatud Tartu linnaraamatukogu lugemissaalis.
19. detsembril 2019 ilmunud Tartu Ekspress nr 43 (542) on selle väljaande seni viimane trükitud number. Pildistatud Tartu linnaraamatukogu lugemissaalis. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles