TÜ raamatukogu raamatuid saab nüüd tagastada kõikidesse TÜ võrgu kogudesse

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli Delta keskuse raamatukogu.
Tartu ülikooli Delta keskuse raamatukogu. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli raamatukogu alustas jaanuaris katseprojekti, mille eesmärgiks on pakkuda TÜ kasutajatele võimalust tagastada raamatuid ükskõik millisesse TÜ raamatukogu võrgustikus olevasse raamatukokku. Kuna tegemist on katseprojektiga, osalevad selles esialgu lisaks pearaamatukogule Tartus asuvad ülikooli erialaraamatukogud.

«Teenused peavad aja jooksul arenema,» tõdes Tartu ülikooli raamatukogu direktor Krista Aru. «Peame tulema oma lugejatele lähemale ja meie uus projekt just seda võimaldabki. Risttagastuse mõtet hakkasime põhjalikult arutama oktoobris ning tänu suurepärasele koostööle erialakogude ja ülikooli kantseleiga saame lugejale mugavamat raamatute tagastust alustada kohe aasta alguses.»

Seni sai raamatuid üldjuhul tagastada ainult samasse kogusse, kust see oli laenatud. «Meie tööpraktika näitas, et lugejad käsitlevad raamatukoguvõrku ühtse raamatukoguna ning seetõttu pöörduti sageli sooviga tagastada peakokku erialakogust võetud raamatuid ja vastupidi,» rääkis Tartu ülikooli teenindusosakonna juhataja Olga Einasto. «Nii otsustasimegi seda uue teenusena katsetada.»

Raamatu tagastamisel läheb see kohe lugeja arvelt maha ning see suunatakse raamatukokku, kus see tavapäraselt asub. Sõltuvalt ülikooli siseposti liikumisest jõuavad tagastatud raamatud oma «koduraamatukokku» tagasi kahe päeva jooksul.

Katseprojekt kestab juuni lõpuni ning selle perioodi jooksul jälgitakse raamatute tagastuse statistikat ja küsitakse nii lugejate kui ka raamatukogude töötajate tagasisidet. «Seejärel otsustame, kui jätkusuutlik see teenus on ja kas on mõtet seda laiendada Tartust väljapoole,» ütles Einasto. «Me ise loodame, et lugejad on uue teenusega igati rahul, sest see on mugav, hoiab kokku nende aega ja aitab vältida viiviseid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles