Riigipea andis kolmele Eesti diplomaadile eluaegse suursaadiku auastme

Tartu Postimees
Copy
President Kersti Kaljulaid.
President Kersti Kaljulaid. Foto: Sille Annuk

President Kersti Kaljulaid tunnustas Tartu rahu 100. aastapäeva eel Eve-Külli Kala, Simmu Tiiki ja Jonatan Vseviovi pühendumust Eesti huvide eest seismisel ja andis neile eluaegse suursaadiku diplomaatilise auastme.

«Klassikaline diplomaatia, mis tõi meile sada aastat tagasi suure võidu, on ajas muutunud. Täna hõlmab see lisaks riikide kahepoolsetele suhetele ka keerulist manööverdamist meie huvide kaitsmisel ja kompromisside leidmisel keerulisel rahvusvahelisel maastikul. See eeldab meie diplomaatidelt head vaistu, vilumust, läbirääkimisoskust ning suure pildi nägemist. Suursaadiku diplomaatiline auaste on tunnustuseks pikaajalise pühendumuse eest Eesti riigi väärtuste ja huvide eest seismisel ning kodanike õiguste kaitsmisel laias maailmas,» ütles riigipea otsuse järel.

Eve-Külli Kala töötab Eesti välisteenistuses 1992. aastast ja on kaitsnud Eesti huve suursaadikuna Tšehhis, Austrias, Slovakkias ja Kosovos ning esindanud meid ÜRO, OSCE ja teiste välisorganisatsioonide juures.

Simmu Tiik on Eesti välisteenistuses 1993. aastast ning töötanud diplomaadina Taanis ja suursaadikuna Iirimaal, Venemaal, Norras ja Islandil. Praegu esindab ta Eestit nõunikuna Moldovas.

Jonatan Vseviov on Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides, kus ta ka oma varasema karjääri jooksul töötas kahel korral diplomaadina. Lisaks välisteenistusele on ta täitnud ametikohti kaitseministeeriumis, viimati tööta ta seal asekantsleri ja kantslerina.

Alates 1991. aastast on presidendid andnud suursaadiku eluaegse diplomaatilise tiitli 39-le Eesti karjääridiplomaadile.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles