GALERII Eesti Pank tutvustas Tartu rahule pühendatud 2-eurost mälestusmünti (2)

Lenel Karu
, reporter
Copy

Täna esitleti Tartus Eesti Rahva Muuseumi raamatukogus Tartu rahu 100. aastapäevale pühendatud 2-eurost mälestusmünti ja mündikaarti. Homme möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest ning selle ajaloolise sündmuse tähtsust meenutas tänasel esitlusel ka välisminister Urmas Reinsalu. Mündi loomisest rääkisid Eesti Panga president Madis Müller ja kujunduse autor, disainer Ivar Sakk.

Eesti Panga president Madis Müller ütles, et Tartu rahu 100. aastapäev sümboliseerib saja aasta taguseid sündmuseid, mis andsid Eesti rahvale midagi nii väärtuslikku, et sõnu kirjeldamiseks on raske leida. Müller lisas, et Tartu rahuleping pani alguse Eesti iseseisvusele ja lõi kindla vundamendi, aga aitas ka Eesti majandust üles ehitada. «Kuigi suurem toidukriis oli sõja järel 1919. aastal kontrolli alla saadud, siis puudus arenguks ikkagi vajalik summa raha. Tänu Jaan Poska läbirääkimisoskustele saime Tartu rahulepingu järel Eestile 15 000 kuldrubla, üle 11 tonni kulda, mis aitas meil riigina edasi liikuda,» meenutas Müller. «Loodan, et meil jätkub tulevikus Poska moodi tarkust näha õigeid võimalusi arenguks ning meil on piisavalt visadust neid ellu viia,» sõnas Müller.

Miljon erilist münti

Erikujundusega käibemündi «Tartu rahu 100» esikülg on tavapärane, kuid rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus. Kokku laseb Eesti Pank ringlusesse miljon 2-eurost mälestusmünti, millest 10 000 on BU (brilliant uncirculated) kvaliteediga ja pakendatud meenetootena mündikaarti. 

Nendest tähtedest kujunes rahupuu, mis võiks minu arvates paremini iseloomustada seda, mida Tartu rahuga saavutasime ning kuidas oma riigile esimese suure rahvusvahelise võidu saime, rääkis Ivar Sakk.

Välisminister Urmas Reinsalu arvates on erikujundusega 2-eurone väga ilus münt, mille väärtus tõuseb tulevikus veelgi. Reinsalu selgitas, et Tartu rahuleping on olnud kõige olulisem leping Eesti riigi ajaloos ning sillutas teed rahvaste enesemääramise õigusele Euroopas. «Need miljon münti, mis jõuavad eurooplaste kukrutesse, annavad meiepoolse teate ja sõnumi, kus rahale on värvitud vabadus,» ütles välisminister Reinsalu.

Mälestusmündi kujunduse autor, disainiajaloolane ja Eesti kunstiakadeemia professor Ivar Sakk ütles, et mündi loomine polnud talle sugugi lihtne. «Ühelt poolt on see disainerile kõrghetk, kui tema teos levib miljonilise tiraažiga, aga teiselt poolt on münt nii väike asi, mis võib tunduda lihtne ära teha,» rääkis Sakk. «Selle mündiga oli aga tegemist palju, sest Tartu rahu kui nähtus ise on nii suure tähendusega, et visuaalset vastet polnud lihtne leida.»

Erilised kirjatähed

Sakk leidis lõpuks inspiratsiooni 1964. aastal loodud kirjatähtedest, mis on optimistliku tähenduse ja rõõmsa iseloomuga. «Nendest tähtedest kujunes rahupuu, mis võiks minu arvates paremini iseloomustada seda, mida Tartu rahuga saavutasime ning kuidas oma riigile esimese suure rahvusvahelise võidu saime,» rääkis Sakk. Tema sõnul tuli erikujundusega münt välja lõpuks tunduvalt parem nii mõnestki teisest varem Eesti panga loodud mündist.

Mälestusmünti ja mündikaarti saab osta Eesti Rahva Muuseumi poest ning A-infoletist täna kella 18ni. Meenemünte saab osta ka homme Eesti Rahva Muuseumi poest kell 10–18, muuseumi lahtioleku ajal. Avalik mündimüük algas kell 11 ka Omniva e-poes ning Eesti Panga muuseumipoes. Postkontoritesse mündikaarte müügiks ei saadeta. Korraga saab osta kuni viis mündikaarti ja kümme münditropsi. Ühe mündikaardi hind on kümme eurot.

Mündi «Tartu rahu 100» esitlus oli osa Tartu rahulepingu 100. aastapäeva sündmustest Tartu linnas täna ja homme. Eesti Rahva Muuseumis on homme viimast päeva võimalus Tartu rahulepingu vaatamiseks. Tartu rahu juubeli puhul on tasuta sissepääs püsinäitusele «Kohtumised».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles