Keldris kõlas varalahkunud Matti Miliuse homeeriline naer

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Raamatu «Künkal» esitlusel 29. jaanuaril Tampere majas keldris Tartus vestlesid kuulajate ees Imbi Paju (vasakul) ja Renna Aretha Ali.
Raamatu «Künkal» esitlusel 29. jaanuaril Tampere majas keldris Tartus vestlesid kuulajate ees Imbi Paju (vasakul) ja Renna Aretha Ali. Foto: Raimu Hanson

Tampere maja keldris, kus korraldas omal ajal koostöös Sakari Neuvoneniga vestlusõhtuid kirjanike, kunstnike ja teiste kultuuritegelastega kunstikollektsionäär Matti Milius, kõlas kolmapäeva õhtul taas selle suure ümmarguse habemiku hirnuv naer. Kuid et Eestimaal, Liivimaal, Venemaal ja kaugemalgi kuulus tartlane puhkab juba peaaegu viis aastat Pauluse kalmistul, aimas tema naeru järele kunstnik Enn Tegova.

Kuulsa homeerilise naeru järeleaimajaid oli kunstniku ettepanekul kohe ja sealsamas teisigi. See lisas luuletaja ja meditsiinitöötaja Renna Aretha Ali ning kirjaniku ja filmitegija Imbi Paju juba muidugi sundimatule vestlusele hoogu juurde. Jutuks andis ainet kaks nädalat tagasi Rahva Raamatusse müügile ilmunud 112-leheküljeline pildirohke raamat «Künkal. Kollektsionääri elu ja armastus. Poeetiline dokumentaaljutustus».

Raamatu «Künkal» esikaane pildil on Matti Miliuse piip ja tema märkmikud.
Raamatu «Künkal» esikaane pildil on Matti Miliuse piip ja tema märkmikud. Foto: Repro

Raamatu autor Renna Aretha Ali on kaante vahele pannud armastusloo, milles on kaks peategelast. Need on Matti Milius (1945-2015) ning Aretha - üks Renna Ali persoone, kes elas 35 aastat kunstikogujaga avatud suhtes ja keda Milius nimetas oma mõrsjaks.

Raamatu esitlusele andis isemoodi värvingu mitmete meenutustega luuletaja Priidu Beier, kelle koostöös Matti Miliusega tegutses luuletaja Matti Moguči (sellise pseudonüümi mõtles välja poetess Doris Kareva).

Esitlusel jäi kõlama mõte, et raamat «Künkal» on küll hea, aga ei asenda suurema teose koostamist-kirjutamist-trükkimist. Ali peab ühtlasi vajalikuks Miliusele mälestuspingi paikapanekut ja Tartus Euroopa kultuuripealinna aastal 2024 näitust Miliuse kollektsiooni kuulunud kunstiteostest. Kuulsa tartlase enda hellitatud mõttest asutada kunstimuuseum Miliuseum on tänaseks saanud pildi- ja teaberohke koht veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles