Kolm õde tulevad lavale balletis

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kolm õde on Olga (Yukiko Yanagi, vasakult), Maša (Maria Engel) ja Irina (Olivia Lenssens).
Kolm õde on Olga (Yukiko Yanagi, vasakult), Maša (Maria Engel) ja Irina (Olivia Lenssens). Foto: Silas Stubbs/Vanemuine

Veebruari esimesel õhtul esietendub Vanemuise väikeses majas kahevaatuseline ballett «Neid oli kolm õde», mille aluseks on Anton Tšehhovi «Kolm õde». Lugematuid kordi lavastatud ja klassikaks kujunenud näidend pakub võimalusi ka tantsulisele väljendusviisile.

Lavastaja-koreograaf Marika Aidla ja näitejuht Helena Merzin on ühtlasi lavastuse «Neid oli kolm õde» stsenaariumi autorid. Tšehhov on nende sõnul tähenduslik autor, kelle tekstide sees on tuhandeid võimalusi iga kord uuel moel laval olla. Ka tantsulavastusena on see võimalik.

Aegumatud teemad

Merzini ja Aidla huviks olid lavastuse loomisel näidendi aegumatud teemad ja probleemid. Tšehhovi tegelased on stsenaariumi autorite sõnul haavatavad, kohati rumalad, kohati väga intelligentsed, seega alati ülimalt ja arusaadavalt inimlikes mõõtmetes – nii on vaatajatel võimalusi äratundmiseks ja samastumiseks palju.

Aidla on loonud koreograafia lavastustele «Orpheus põrgus» ja «Rehepapp» (mõlemad lavastanud Marko Matvere, vastavalt 2010 ja 2013). Koreograaf-lavastajana on ta vaatajate ette toonud lavastuse «Armastusega, Bess» (2013) ja «Klaver» (2016).

Lavastuse «Neid oli kolm õde» kunstnik on Maarja Meeru ja kostüümid on kujundanud Gerly Tinn. Kostüümid on Marika Aidla sõnul õhulised. «Kostüümide ideed tekkisid Gerlyl muusikast lähtuvalt,» lisas koreograaf-lavastaja.

Gerly Tinn on Vanemuisega juubelihooajal päris tihedalt seotud, sest ta on kostüümid kujundanud ka juba esietendunud teatrisaagale «W» ning järge on ootamas märtsis esietenduv «Pangarööv».

Lavastuse trupp

Lavastuse on muusikaliselt kujundanud Ele Sonn ja Marika Aidla, muusika autorid on Igor Korneljuk, Philip Glass, Ludovico Einaudi, Olafur Arnalds ja Max Richter. Videokujundaja on Janek Savolainen, kelle filmitud tegevus raamib lavastuse sündmustikku. Valguskujundaja on Imbi Mälk.

Lavastuses osalevad Maria Engel, Raminta Rudžionyte Jordan, Laura Quin, Hayley Jean Blackburn, Yukiko Yanagi, Olivia Lenssens, Silas Stubbs, Walter Isaacson, Georgia Toni Hyrkäs, Arianna Marchiori, Janek Savolainen, Joo Ho Lee, Gus Upchurch, Alain Divoux, Alexander Germain Drew, Matthew Jordan, Benjamin Kyprianos, Endro Roosimäe jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles