Tartu rahu juubel ERMis: rahulepingu originaal, eriline aumärk ja haruldane lipp

Tartu Postimees
Copy
Sakala partisanide lipp. Elusa inimese pale tähendab elu, kolju surma, mõõk kaitset, loorberioks võitu ja au, must tähistab Eesti mullapinda ja hõbehall ustavust.
Sakala partisanide lipp. Elusa inimese pale tähendab elu, kolju surma, mõõk kaitset, loorberioks võitu ja au, must tähistab Eesti mullapinda ja hõbehall ustavust. Foto: ERM

Tartu rahu juubelinädal avatakse Eesti Rahva Muuseumis 30. jaanuaril, mil püsinäitusele «Kohtumised» jõuab rahulepingu originaal.

Püsinäituse ruumis «Rahvas ja riik» saab lepingut silmitseda ja kogu selle teksti ekraanil sirvida 2. veebruarini. Seejärel naaseb ürik, mille allkirjastamine lõpetas 431 päeva kestnud Vabadussõja, oma hoiupaika rahvusarhiivis.

Erilise sündmuse puhul on ERMi lipukogust näitusesaali toodud Vabadussõja lõunarindel võidelnud vabatahtlike üksuse Sakala partisanide esimene lipp. Selle kõrval on Vabadusristi aumärk, mis kuulub Anna Varesele. Anna läks 18-aastasena vabatahtlikult sõtta ja on üks kahest eesti naisest, keda aumärgiga tunnustati.

Juubelipidustuste ajal ilmub temaatiline postmark ja vermitakse münt. Kaheeurost käibemünti «Tartu rahu 100» esitleb Eesti Pank ERMis 1. veebruaril. Lisaks leiavad muuseumis aset rahvusvahelise küberõiguse konverents ja Tartu rahu välispoliitika konverents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles