Minister kuulas ära kliinikumi tüli osalised, lahendust ei paista

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Reedese koosoleku kutsusid kliinikute juhatajate palvel kokku Tartu ülikooli kliinikumi asutajate esindajad ehk Tartu ülikooli rektor Toomas Asser (vasakult), sotsiaalminister Tanel Kiik ja Tartu linnapea ning kliinikumi nõukogu esimees Urmas Klaas.
Reedese koosoleku kutsusid kliinikute juhatajate palvel kokku Tartu ülikooli kliinikumi asutajate esindajad ehk Tartu ülikooli rektor Toomas Asser (vasakult), sotsiaalminister Tanel Kiik ja Tartu linnapea ning kliinikumi nõukogu esimees Urmas Klaas. Foto: Kristjan Teedema

Paari nädala eest Tartu ülikooli kliinikumis lahvatanud juhtimiskriis, mis tipnes 16 kliinikujuhi pöördumisega vabastada kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe sobimatu juhtimiskultuuri pärast ametist, pole mitme asjaosalise kinnitusel kaugeltki lahenenud.

Muu hulgas kinnitas seda reede pärastlõunaks ülikooli peahoonesse kokku kutsutud kõrgete ametikandjate nõupidamine.

Koosoleku kokkukutsujate sõnul oli arutelu mõte saada täpsemalt aimu, kuivõrd on kliinikumis töörahu taastamine võimalik ning milliseid samme peaksid konflikti pooled selleks lähiajal astuma.

Katkendlik info

Põhimõttelisi otsuseid ei olnudki kavas langetada, pigem soovisid kliinikumi asutajate esindajad kõik asjaosalised ära kuulata.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles reedel pärast kohtumist kliinikute juhtide ja kliinikumi juhatuse liikmete, sealhulgas Priit Eelmäega, et koosoleku eesmärk oli kuulata ära detailid ja erinevad seisukohad.

«Olukord sai selgemaks, sest Tallinnasse jõuab info katkendlikult ning läbi teiste inimeste,» sõnas Tanel Kiik.

16 kliinikujuhatajat läkitasid 10. jaanuaril kliinikumi nõukogule pöördumise, milles palusid juhatuse esimehe Priit Eelmäe sobimatu juhtimiskultuuri pärast ametist vabastada. Kliinikumi nõukogu otsustas mõni päev hiljem seda palvet mitte rahuldada, kuid andis Eelmäele korralduse viimase aasta vältel kavandatud juhtimismuudatuste tempot muuta ehk aeglustada ning asutusesisesed suhted võimalikult kiiresti taas joonde seada.

Vara öelda

Kliinikute juhatajad andsid pärast nõukogu sellist otsust mõista, et nende poolt pole põhjust märkimisväärset järeleandmist oodata, sest nende hinnangul pole nõukogu olukorra tõsidust adunud.

Küsimuse peale, kas võib juhtuda, et 2018. aasta lõpust ametis olev Priit Eelmäe tagandatakse, kostis sotsiaalminister Kiik reedel, et sellele on vara vastata.

Tartu ülikooli kliinikumi nõukogu juht, Tartu linnapea Urmas Klaas sõnas pärast koosolekut, et otsuseid langetab kliinikumi nõukogu, mis koguneb 31. jaanuaril.

«Kõik osalised soovivad ja peavad oluliseks struktuurireformiga edasiminekut,» lisas Klaas.

Lastekliiniku juhataja Vallo Tillmann ei soovinud koosoleku kohta midagi täpsustavat öelda, tema sõnul lepiti koosolekul kokku, et ühegi kliiniku juht ise kommentaare ei jaga.

Sisekliiniku juhataja Margus Lember ütles pärast koosolekut ERRile, et kliinikute juhid oma seisukohti iga päev ei muuda ning nende esitatud umbusaldusavaldus Priit Eelmäe vastu oli tõsine ja kaalutletud ning ruttu lahendusi tulla ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles