Elurikkuse erakonna peaministrikandidaat ei välista roheliste ja Vabaerakonnaga liitumist (1)

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Rainer Kuuba üldkogul kõnelemas.
Rainer Kuuba üldkogul kõnelemas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu loodusmajas peetud Elurikkuse erakonna talvisel üldkogul valiti erakonna peaministrikandidaadiks Võru instituudi direktor Rainer Kuuba. Ta tõdes, et poliitilises plaanis on erakond väga halvas seisus ning kaalutakse võimalust liituda Eestimaa Roheliste ja Vabaerakonnaga.

2019. aasta Riigikogu valimiste eel loodud Elurikkuse erakond pälvis 6858 (ehk 1,2%) valija toetuse ning parlamenti ei pääsenud. Sinna ei pääsenud ka rohelised (1,8%) ega Vabaerakond (1,2%).

Rainer Kuuba.
Rainer Kuuba. Foto: Kristjan Teedema

«Poliitilise erakonnana oleme nii halvas seisus kui võimalik,» ei hakanud Elurikkuse erakonna peaministrikandidaadiks valitud Rainer Kuuba salgama. «Meie toetus on alla ühe protsendi, me ei ole enam uus tulija, meil ei ole raha. Me pole parlamendis ja meil pole mingisusugust võimu ametlikke poliitikaid muuta.»

Nii võeti üldkogul kõne alla võimalused Eestimaa Roheliste ja Vabaerakonnaga koostöökõneluste süvendamiseks. Kuuba rõhutas, et praegu peetakse silmas vaid koostööd, mitte ühinemist, sest seda saab otsustada alles siis, kui võimalikud ühinemistingimused on lauale pandud. Koostööd võidakse teha enne järgmisi kohalikke valimisi, näiteks saab neile vastu minna ühise valimisliiduna.

«Mitteametlikul moel oleme koostööd niikuinii teinud,» märkis Kuuba. «Meil on olemas ühisosa, aga on ka erinevad osad. Eks näis, kõik variandid on laual.»

Kuuba ei salanud, et talle meeldiks, kui enne järgmisi Riigikogu valimisi koondaks Elurikkuse erakond, erakond Eestimaa Rohelised ja Vabaerakond jõud üheks erakonnaks, sest sinna valimisliiduga minna ei saa.

«Erakondade liitumisel pole üks pluss üks alati kaks ning millise nime all edasi minnakse või kas loodakse hoopis uus erakond ja kolm väikest erakonda jäetakse maha, on juba tulevaste arutelude teema,» lisas Kuuba.

Kui tekib koostöö ja korralik kodanikuühiskonda toetav erakond, mis peab oluliseks keskkonnaga ja taastava majandusega seotud küsimusi, võib olla täitsa reaalne järgmisel korral parlamenti pääseda, usub Kuuba. Samas möönis ta, et Elurikkuse erakonna liikmed pole võimaliku ühinemisega päriselt ühel nõul: on neid, kes leiavad, et ühinemine annaks lisajõudu juurde, kuid on ka neid, kelle arvates on ka erakonnas endas potentsiaal olemas ning liituda pole vaja.

Püssi põõsasse erakond aga Kuuba kinnitusel kindlasti ei viska. «Inimesed on usku täis ning tahtmine on suur erakonna loomisele aluse pannud ideedega jätkata. Meil pole võlgu ning meil on lühikese ajaga tekkinud palju kaasamõtlejaid, mis on väga positiivne,» lõpetas Kuuba optimistlikes toonides.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles