Tartu jäärott avatakse draakonitantsu saatel

Tartu Postimees
Copy
Hiina draakonitants. Pilt on illustratiivne.
Hiina draakonitants. Pilt on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Eeloleval laupäeval tähistab Tartu alanud valge metallroti aastat jääroti paigaldamisega Raekoja platsile. 

Inimesi oodatakse raeplatsile 25. jaanuaril kell 17, kui Põvvat Kama loodud jääskulptuur avatakse tseremooniaga, mis seob hiinapärase draakoni- ja lõvitantsu süidiga eesti oma tantsudest. Uue aasta tervituse edastab Tartu vastne linnakirjanik Carolina Pihelgas.

Tartus on tavaks järgida Idamaade kalendrit alanud aastat sümboliseeriva looma jääst skulptuuri paigaldamisega linnasüdamesse. Skulptuuri valmimist ja saabumist tähistava tseremoonia lavastab sellel aastal Hugo Treffneri gümnaasiumi tantsuansambli Tantsutallad kunstiline juht Uve Saar, kes võtab endaga laupäeval kaasa ligikaudu 120 rahvatantsijat ning seob süidi eesti tantsudest hiinapärase draakoni- ja lõvitantsuga.

Laupäeval üles astuva tantsuansambli ladinakeelne moto Gens una sumus et in omnia parati (e k oleme üks pere ja kõigeks valmis) kinnitab, et proovikivi ehk koos esinemine on just õige tantsurühma õlul. Nimelt on Eesti draakoni- ja lõvitantsijate juhendaja Tauri Buschi sõnul draakoni- ja lõvitantsutraditsioonil hiina uusaastapidustustel äärmiselt oluline osa.

Ta selgitas, et draakon on sõbralik, tark ja jumalik olend – sümbol, kelle nägemine toob inimestele tulevaks aastaks õnne ja edu. Lõvide roll aga on peletada eemale kurjad vaimud, kes võiksid õnne ja jõukuse peredelt minema viia. Seetõttu näeb mõlemaid Hiinas esinemas traditsioonilistel pidustustel, aga ka ettevõtete avamisel, pulmades ja muudel erilistel puhkudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles