Loodusmajas saab õppida ise lund tegema

Tartu Postimees
Copy
Lumememm.
Lumememm. Foto: Konstantin Sednev

Homme kell 10-13 leiab Tartu loodusmajas aset lumeteemaline perepäev. 

Perepäevadel õpetatakse nii lastele kui täiskasvanutele nippe keskkonnasäästlikumaks eluks ja tutvustavatakse erinevate loodusnähtuste, aastaaegade ja pühadega seotud tegevusi. Jaanuarist oktoobrini toimub iga kuu üks perepäev, laupäevane perepäev keskendub lumele.

Lumeteemalisele perehommikule on oodatud lapsed koos vanemate, vanavanemate ja õdede-vendadega. Lumepäeval avastatakse, mida kõike põnevat saab teha lumest, lumega ja lumeta – ehitatakse, meisterdatakse ja mängitakse. Lumelaboris valmistatakse erinevatest loodussõbralikest ja taaskasutusmaterjalidest lund ise ning memmed saavad ikka ehitatud. Lumepallide meisterdamise kõrvalt saab näppe soojendada aga troopikas – loodusmaja talveaias ootavad kilpkonnad, põnevad taimed ja väike otsimismäng ning loomatoas saab uudistada ja toita maja lemmikloomi.

Tartu loodusmaja ringijuhendaja ja perepäevade projektijuht Tiina Lilleleht rõõmustab, et perepäevad on eri kujul loodusmajas toimunud juba seitse aastat.

«Tartu loodusmaja mõte on alati olnud kaasata laste õpetamisse ka nende perekondi, sest kõige tugevam positiivne eeskuju on ikkagi lähedase oma. Kui soovime oma lapsi õpetada keskkonnast hoolivateks inimesteks, siis peame selles harima ka vanemaid ning tihti vastupidi – lapsed inspireerivad ja omamoodi ka distsiplineerivad oma vanemate suhtumist ümbritsevasse looduskeskkonda,» sõnas Lilleleht.

Perepäevad annavad lapsevanematele uusi nippe ja tehnikaid, kuidas kodus loodusnähtusi põnevamalt vahendada, keskkonna vastu huvi tekitada ja seda arusaadavasse, ent mängulisse vormi valada. Samuti on perehommikute mõtteks peale loodusteadmiste vahendada ka tarvilikke ideid taaskasutusest, säästlikust tarbimisest, ja tervislikest eluviisidest.

Perehommikute toimumist toetab SA Keskkonnainvesteeringute keskus ja Tartu linn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles